A pénzmosás elleni törvény (2007. évi CXXXVI. törvény) rendelkezése valamennyi önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárra vonatkozik. Különösen kellemetlen lehet az érintett egészségpénztári tagoknak, ha a határidőig nem történik meg a személyes beazonosításuk, mert e pénztártípusnál a számlaforgalom folyamatos - hívta fel a figyelmet az MKB Pénztárak vezetője, Lehoczky László.

A rendelkezésnek megfelelően a be nem azonosított tagok számláját a határidő lejártakor zárolják, így ezt követően részükre semmilyen kifizetés nem lehetséges. Az érintett tagok 2015. január 1-jétől nem tudják használni az egészségkártyájukat, így kellemetlen meglepetés érheti például azokat, akik ezzel szeretnének gyógyszertárban fizetni. Ugyancsak nem kaphatják meg az egészségpénztárba benyújtott készpénzes számlájuk ellenértékét sem, vagy esetleg nem tudják igénybe venni az önkéntes nyugdíjpénztári szolgáltatásokat mindaddig, míg az azonosítást el nem végzik.

A személyes beazonosítás mindössze pár percet igényel, amennyiben a szükséges személyes okmányok rendben vannak: az eljárás során az érvényes iratok (személyi igazolvány/jogosítvány/útlevél és lakcímkártya) személyes bemutatására van szükség.

Szeptember közepéig az MKB pénztártagok már közel harmada tett eleget a törvényi kötelezettségnek - jelezte Lehoczky, aki szerint az év utolsó hónapjában "roham" várható, ami akár az adatok feldolgozási idejét is befolyásolhatja - érdemes tehát minél előbb átesni a procedúrán.

Az önkéntes pénztári juttatást adó munkáltató cégek beazonosításához egy 30 napnál nem régebbi cégkivonat másolatára van szükség. Az azonosításban a cégkivonatban szereplő képviselőnek, vagy meghatalmazottjának kell közreműködnie, ugyancsak a személyes okmányok bemutatásával.