A magyar vállalkozások többségét nem érdekli, hogy a dolgozók miért, mennyit és mit nyomtatnak a munkahelyen - derül ki a Canon Hungária megrendelésére - a Trend International Market Research - által magyar kis- és középvállalkozások és nagyvállalatok körében végzett kutatásból.

Nem néznek

A cégek 75 százalékánál nem tartják számon, hogy egyes munkatársak mennyit nyomtatnak, annak ellenére, hogy ma már ez különböző alkalmazásokkal pontosan követhető. Mindössze a vállalkozások ötödénél ellenőrzik valamilyen módon a nyomtatók használatát. Az is kiderül a kutatásból, hogy a sok nyomtatót használó nagyobb vállalatok azért jobban odafigyelnek.

Ahol számon tartják ezt, ott is jellemzően a nyomtatók beépített lapszámlálóját nézik, az érintett cégek harmada teszi kötelezővé a munkatársaknak, hogy a belépőkártyáikkal azonosítsák magukat, mielőtt bármi nyomtatnának. Bár a mindennapi munkát jelentősen megkönnyíti, az okostelefonról vagy táblagépről való nyomtatás csupán a megkérdezett cégek 14 százalékánál lehetséges.

A megkérdezett cégek fele havi 2-10 doboz papírt használnak fel, ami 1000-5000 darab kinyomtatott papírt jelent. 18 százalékuk ennél több, 11-50 doboz papírt, tehát akár havi huszonötezer lapot használ nyomtatásra. A vállalkozások fele ugyanannyit nyomtatott, mint a korábbi években, és ezen a téren nincs jelentős különbség a különböző méretű cégek között. A vállalkozások 28 százalékánál csökkent a nyomtatott lapok száma, 17 százalékuknál pedig nőtt.

Szoftver? Nem kell

Azoknál a vállalatoknál, ahol a munkatársak bevallása szerint a korábbinál kevesebbet nyomtatnak jellemzően az elektronikus dokumentumkezelő rendszer bevezetése miatt csökkent a nyomatok száma. A papírfogyasztás a cégek döntő többsége - 86 százaléka - igyekszik csökkenteni. Leginkább úgy, hogy kétoldalas nyomtatást használnak vagy fénymásolás helyett szkennelik a dokumentumokat. A magyar cégeknél a lézernyomtatók a favoritok, 76 százalékuknál ilyen berendezés van, tintasugaras printert mindössze a cégek 7 százaléka használ.

Tízből hat vállalkozás nem használ a nyomtatási kiadásokat csökkentő dokumentumkezelő rendszert, és a többségüknek nem is akar ilyen szoftvert. Ebben szerepe van annak, hogy a cégek többsége nem ismeri az ilyen rendszereket. Az elektronikus dokumentumkezelő rendszerrel rendelkező cégek 40 százaléka már több mint 5 éve használ ilyen programot, 25 százalékuknál pedig 3-5 éve van jelen ez a megoldás. Beszédes ugyanakkor, hogy a dokumentumkezelő szoftvert alkalmazó cégek felénél az illetékes dolgozók nem tudták megmondani, milyen típusú rendszert használnak.