Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A főváros kelet-mediterráni ételeket kínáló éttermeiben tartott nagyszabású ellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH), valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az akcióban - a Készenléti Rendőrség és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársainak bevonásával - összesen 66-an vettek részt.

A BÁH szakemberei az idegenrendészeti ellenőrzések során nem tapasztaltak szabálytalanságot, azonban a NAV adóellenőrei minden második vállalkozásnál találtak olyan árut, illetve élelmiszer-alapanyagot, melyek származását az étterem nem tudta igazolni.

A revizorok az online pénztárgépekre, valamint a foglalkoztatottak bejelentésére vonatkozó szabályok betartását is vizsgálták. Volt olyan étterem, amely bevételeit nem ütötte be a pénztárgépbe, több helyen pedig késve jelentették be az alkalmazottakat.

A NÉBIH ellenőrei öt éttermet vizsgáltak és mindegyikben találtak hiányosságokat. A vendéglátósok gyakran a higiéniai előírásokat sem tartották be, még a kézmosás feltételeit sem biztosították, a tojásokat nem fertőtlenítették, de előfordult olyan is, hogy a tejtermékeket a zöldségekkel együtt tárolták a hűtőben.

A NAV éttermenként több százezer forint bírságot szabott ki, a NÉBIH pedig mintegy 70 kilogramm jelöletlen, nem nyomon követhető marha-, bárány-, és csirkehúst, valamint lejárt szavatosságú fűszert vont ki a forgalomból. Az éttermek üzemeltetői számíthatnak arra, hogy a jövőben gyakrabban ellenőrzik működésüket a hatóságok.