Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Úgy tűnik, lassan valósággá válik az a forgatókönyv, amitől az első orosz ellenlépések idején írt első elemzésünkben tartottunk, vagyis a jármű- és gépipar, valamint a gyógyszerszektor is Moszkva célkeresztjébe kerülhet.

Már most ki tudják váltani a külföldi gépkocsikat és alkatrészeket, mivel elegendő autót gyártanak Oroszországban - nyilatkozta az orosz ipari miniszter, Gyenisz Manturov Jakartában arra reagálva, hogy a Kommerszant hétfőn megszellőztette a szaktárca importkiváltási elképzeléseit. (Erről és ennek esetleges hatásáról korábbi cikkünkben itt olvashat.)

Manturov elmondta, hogy az állami beszerzések 90 százalékát már Oroszországban gyártott termékek teszik ki. Több külföldi gépkocsit, így például Kiát, BMW-t és Audit is készítenek Oroszországban - érvelt a miniszter. (A gyártáshoz szükséges alkatrészek jó része viszont külföldről jön. A szerk.)

A Kommerszant gazdasági-politikai napilap hétfőn terjedelmes cikkben számolt be arról, hogy az ipari és kereskedelmi minisztériumban elkészítették az úgynevezett általános irányelveket, amelyek alapján teljesen megtiltanák az állami vállalatoknak az olyan fémipari, nehézgépipari és autóipari termékek, alapanyagok és alkatrészek importját, amelyeket ki lehet váltani hazai gyártásúakkal.

Az intézkedés azokra a cégekre terjedne ki, amelyekben az állami tulajdonrész meghaladja az 50 százalékot. Szakértők szerint a tiltás a leginkább a speciális építőipari gépek és a repülőgépek külföldről való beszerzésére terjed ki, az orosz autóipart és a fémipart érintené a legkevésbé hátrányosan.

A Kommerszant cikke szerint az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium azt javasolta, hogy az állami beszerzéseknél zárják ki a külföldi cégeket, amennyiben két vagy annál több orosz cég is jelentkezik termékeivel a pályázatra.

Még csak kívánságlista van

A Forbes orosz nyelvű kiadványa megkérdezte az orosz államfő szóvivőjét, aki azt mondta, hogy a Kreml támogatja az ipari tárca elképzelését. Dmitrij Peszkov hozzátette, hogy nem született végleges döntés a kérdésben, arról folynak a megbeszélések, hogy milyen termékek behozatalát tiltsák meg az állami cégeknek. "Egyes esetekben nem lehetséges az import kiváltása" - mondta.

Az orosz kormánynál megerősítették, nem született döntés a tilalomról, de az egyik név nélkül nyilatkozó tisztviselő hozzátette, hogy a külföldről származó fémipari, nehézgépipari és autóipari alapanyagok és alkatrészek Oroszországba való behozatalának megtiltása még csak az ipari és kereskedelmi tárca "kívánságlistáján" szerepel. A szaktárcánál azt állították a Forbesnak, hogy az elkészült irányelveket a gazdaságfejlesztési minisztériummal és az állami tulajdon kezelésével foglalkozó orosz hivatallal (Roszimusesztvo) egyeztették. Ugyanakkor mindkét hivatalban tagadták az egyeztetést.

Ajjaj, a gyógyszerek is célkeresztben vannak

Ha ez nem lenne elég, Kommerszant kedden arról is írt, hogy az orosz ipari és kereskedelmi tárca az importgyógyszerek és orvosi berendezések kiváltására vonatkozó terven is dolgozik. Ezt a szaktárca vezetője, Gyenyisz Manturov miniszter megerősítette.

Ha ez megvalósul, jelentős érvágást okozhat a magyarországi gyógyszergyártóknak, amelyek jelentős - igaz, csökkenő - kitettséggel bírnak az orosz piacon.

Az iparág teljes kivitelének több mint 17 százaléka talált vevőre Oroszországban tavaly, a 2013-ban mért 668,8 millió euró pont a háromszorosa a járműexport értékének.  Igaz, 2014 első felében a gyógyszerexporton belül az orosz reláció súlya már nem érte el a 11 százalékot, értékben pedig már csak negyedével múlta felül a járműipar kivitelét. Tavaly az Oroszországba irányuló magyar kivitel egyharmadát adta a gyógyszerszektor, ez az arány idén egyötödre csökkent.

Az orosz piacra irányuló magyar export, 2014. első félév
TermékkörÉrték (mEUR)Súly az adott termékkör kivitelében (%)
Gyógyszer, gyógyszerészeti termék203,710,8
Közúti jármű163,62,5
Híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék134,24,4
Élelmiszer és élő állat102,93,5
Villamos gép, készülék és műszer, alkatrész65,61,3
Általános rendeltetésű ipari gép és berendezés, géprész52,42,6
Papír, karton49,19,5
Irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés48,23,0
Illóolaj és rezinoid, illatanyag, testápolási-, fényesítő- és tisztítószer22,24,9
Energiafejlesztő gép és berendezés22,00,6
Egyéb188,01,3
Összes export1052,02,5
Forrás: Forrás: Napi.hu-gyűjtés, KSH

Egy esetleges gyógyszerpiaci korlátozás a BÉT-en jegyzett Richter Gedeon Nyrt.-t is komolyan érintené. Igaz ugyan, hogy az idei első félévben jelentősen csökkent az orosz kivitel súlya a társaság bevételein belül, ám így is megközelítette a 23 százalékot, az egy évvel korábbi 29 százalék után. A tőzsdéről időközben távozott Egis esetében az elmúlt üzleti év 354,3 millió eurós exportbevételének 36 százalékát hozta az orosz piac, a teljes árbevételen belül pedig nagyjából 28 százalékos súlyról beszélhetünk.

A brókercégek eltérően látják a Richtert fenyegető veszélyeket: az Erste szerint az originális termékek kellő védelmet nyújtanak befektetői szempontból, így érdemes venni a papírokat, miközben a Raiffeisen épp eladásra biztat.

A Krím félsziget Oroszországhoz csatolása és a Kreml Ukrajna-politikája miatt április óta több nyugati büntetőintézkedés lépett hatályba Oroszország ellen, amire Moszkva ellenszankciókkal, például élelmiszer-beszállítási embargóval válaszolt. Az orosz vezetés emellett a külföldi termékek hazaiakkal való kiváltására, a hazai termelés élénkítésére törekszik.