A szlovákiai Szap és Szob közötti 40 kilométer hosszban 12 akadály felszámolását, míg Szobtól a déli országhatárig 52 kilométeren 31 akadály megszüntetését kell megterveznie a nyertesnek, a Közbeszerzési Értesítőben megjelent nyílt ajánlattételi felhívás szerint. A projekt a Transzeurópai Közlekedési Hálózat - TEN-T - belvízi út fejlesztéséhez kapcsolódik.

A munkát az ajánlatkérő azzal indokolja, hogy a magyar Duna-szakasz a közel 3300 kilométeres Rajna-Majna-Duna víziút rendszer középső részén helyezkedik el, ezért meghatározó jelentőségű a kelet-nyugati hajózásban. A Duna magyarországi szakaszán évtizedek óta nem végeztek fenntartási-karbantartási munkákat, melynek eredményeként ma már a hajózható napok száma 250 alá csökkent. A magyar szakasz ezért hajózhatósági szempontból nem felel meg a nemzetközi elvárásoknak (a Belgrádi Egyezményben foglaltaknak).

Közel kétéves feladat

A nyertesnek - egyebek mellett - kiegészítő, megalapozó vizsgálatokat kell végeznie, majd el kell készítenie a helyzetértékelő tanulmányt. Aktualizálnia kell a stratégiai környezet vizsgálatot és a környezeti hatástanulmányt. Végül feladata a tendertervek és a tenderdokumentáció elkészítése is. A munka időtartama 22 hónap lehet.

Ajánlatot az tehet, akinek az elmúlt három lezárt üzleti évben - összesen - legalább 800 millió forint volt a nettó árbevétele, ebből a vízügyi tervezésnek legalább 400 milliót kell kitennie. Az ajánlattételi határidő augusztus 22.