Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szakember, akit a bank éves részvényesi közgyűlése novembertől további öt évre az állami kézben lévő pénzintézet élén szeretne látni, arra a kérdésre válaszolt, hogy megválik-e a magyar cégétől a bank. A Napi.hu februárban közölte: a magyar kormány arra készül, hogy megvegye a bank magyarországi cégét, a tárgyalások a végső szakaszba jutottak.

A Lidové Noviny cseh napilap internetes oldalán azt közölte február végén, hogy "a Nyugat és a Kreml közötti új konfliktus arra kényszerítette a legnagyobb orosz bankot, hogy eladja érdekeltségeit Közép-Európában." A cikk szerint a magyar és a szlovák leánycégét tervezi eladni a bank.

Március elején egy orosz internetes újság közölte: a bank márciusban hagyja jóvá azt a tervet, hogy mennyivel csökkenti külföldi leánycégeinek a támogatását és júliusban jelenti be, hogy melyik leánycégétől válik meg. A delovoysaratov.ru szerint ez a lépés az állami többségű Sberbank válságellenes tervének részét képezi.

Áprilisban a Figyelő arról számolt be, hogy értesülései szerint Lázár János támogatná a Sberbank megvásárlását, a Magyar Fejlesztési Bank bele is kezdett a bank átvilágításába. A hírek szerint azonban Matolcsy erősen ellenáll, ez pedig komoly gátat szabhat a kormányzati törekvéseknek.

A Sberbanknak Szerbiában, Németországban, Szlovákiában, Magyarországon, Szlovéniában, Horvátországban, Csehországban, Bosznia-Hercegovinában, valamint Ukrajnában van leánycége.

German Gref tavaly szeptember közepén azt mondta, hogy az ukrán és a magyar leánycég bizonyos nehézségekkel küszködik. A bankvezér szerint "Magyarországon a gazdasági helyzet alapvetően nem rossz, a szabályozási környezet azonban nagyon bonyolult". Magyarország esetében a bank azt fogja nézni, hogy mit lehet ezen a piacon változtatni - mondta.

Az orosz bank három éve szerezte meg 505 millió euróért a Volksbank kelet- és közép-európai leányvállalatait, köztük a Magyarországi Volksbank Zrt.-t, amely 2013. november 1-jétől Sberbank Magyarország Zrt. néven működik.