Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az államtitkára pénteken a Hungexpón megnyitotta a Magyarok a világ járműgyártásában című tematikus kiállítást.

A magyar gazdaság jelentős mértékben függ a járműgyártástól, ebben a szektorban több mint 700 vállalat tevékenykedik, ezek adják az ország exportteljesítményének több mint 35 százalékát. A járműgyártás 144 ezer munkavállalót foglalkoztat, az ágazat éves értékesítése meghaladja a 800 milliárd forintot - mondta Lepsényi István az MTI tudósítása szerint.

Magyarország az autonóm járművek területén is az élen akar járni gyakorlati megvalósítóként. Csütörtökön Rómában 27 európai uniós és két unión kívüli ország részvételével szándéknyilatkozatot írtak alá annak támogatására, hogy az autonóm járművek korlátozás nélkül terjedhessenek Európában. A járművekre ugyanazok a jogszabályok, közlekedési szabályok, telekommunikációs feltételek vonatkoznak majd - jelezte az államtitkár.

Magyarországot a gyártáson túl a kutatás-fejlesztés területén is a világ járműgyártásának térképére helyezi a zalaegerszegi tesztpálya megépülése, amely az autonóm, önvezető járművek kipróbálására szolgál majd.

Az államtitkár szólt arról, hogy a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít az e-mobilitás folyamatos fejlesztésére, az elmúlt időszakban a szabályozási környezet kidolgozásán túl az infrastruktúra kialakításával, javításával is jelentősen lépett előre az ország. Az elektromos járművekkel az ország átjárhatóságát már az idén meg akarják valósítani, a tervek szerint 80 kilométerenként állítanak fel elektromos járművek töltésére alkalmas töltőállomásokat.

Lepsényi István felhívta a figyelmet az elektromos járművek vásárlásánál rendelkezésre álló támogatási rendszerre is. Eszerint ha valaki tisztán elektromos járművet vásárol, akkor maximum 1,5 millió forint támogatáshoz jut, amennyiben a kiválasztott jármű ára nem haladja meg a 15 millió forintot.

A Magyarok a világ járműgyártásában című tematikus kiállítást 5. alkalommal rendezte meg az Autós Nagykoalíció az AutoMobil és Tuning Show keretében, amely március 24-26. között látogatható a Hungexpón.