Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kiemelt fejlesztési terület Magyarország, illetve az egész V4-régió számára a digitalizáció és az egészségügyi innováció. A folyamatos globális versenyben az országok közötti együttműködés hatalmas versenyelőnyt jelenthet a térség számára - mondta lapunknak Antall-Horváth Veronika, a think.BDPST főszervezője, az Antall József Tudásközpont (AJTK) nemzetközi kapcsolatok koordinátora.

Magyarország ugyan eddig is jelentős eredményeket ért el az innováció területén, a digitális technológia szerepe és lehetőségei a társadalmi viszonyok alakításában, a jövő foglalkozásai, valamint a munkaerőpiac változása olyan tényezők, amelyek a nemzetgazdaság egészét átalakítják a következő időszakban.

A technológiai fejlesztések jelentőségét mutatja, hogy az egészségügyi innováció és az ebből adódó hatékonyságjavulás, illetve a kedvezőbb népegészségügyi helyzet Magyarországon több száz, akár ezermilliárd forint értéket képviselhet. A big data, a mesterséges intelligencia, valamint az egészségügy és a gyógyszeripar újdonságai, mint a személyre szabott gyógyítás, illetve a rákkutatás és -kezelés innovációi olyan kitörési pontokat jelentenek Magyarország és a V4-ek számára, amelyek optimális kihasználásához elengedhetetlen a közös gondolkodás, a legnevesebb politikai, tudományos és gazdasági szereplők bevonása és egy nemzetközi platform létrehozása.

Magyarország versenyképessége szempontjából kiemelten fontos, hogy az innovációs folyamatok vezetőjévé váljon. A régió legjelentősebb, a magyar fővárosban rendezett szakmai eseménye éppen arra ad módot, hogy újragondoljuk hazánk, a térség, valamint az egész Európai Unió innovációs lehetőségeit - hangsúlyozta Antall-Horváth Veronika.

A think.BDPST konferenciát Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fővédnöksége mellett idén márciusban immár második alkalommal rendezi meg az AJTK, együttműködésben a Külgazdasági és Külügyminisztériummal (KKM), illetve a Nemzetközi Visegrádi Alappal. Idén március 29. és 31. között sorra kerülő rendezvény főtámogatója az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.

A think.BDPST stratégiai fórum célja, hogy elősegítse a közép-európai régió fejlesztését, valamint, hogy a legnevesebb politikai, tudományos és gazdasági szereplők bevonása révén erősítse az üzleti, kormányzati és civil szféra közötti együttműködést. Az esemény visszaigazolt előadói között szerepel többek között George Friedman geopolitikai elemző, Mohamad Sabah Al-Salem Al-Sabah sejk, Kuvait egykori miniszterelnök-helyettese és Daniel Hershkowitz professzor, Izrael korábbi tudományos és technológiai minisztere, valamint Ronald de Bruin, a COST igazgatója. Az eseményen felszólal többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Balogh Csaba közigazgatási államtitkár és Mikola István korábbi egészségügyi miniszter.

A think.BDPST konferencia egy évente megrendezésre kerülő innovációs stratégiai fórumként segíti a közép-európai régió fejlesztését, a visegrádi országok együttműködését és ebből eredő versenyelőnyét. A politikai és tudományos párbeszéd előmozdítása mellett a think.BDPST célja, hogy az esemény margóján üzleti találkozókra is sor kerülhessen. Tágabb értelemben a konferencia hozzájárul a teljes V4 régió gazdasági és innovációs potenciáljának bemutatásához, hiszen a térség az innovatív és jövőorientált beruházások ideális célpontja lehet.

Az AJTK névadójának szellemiségét követve régóta kiemelten kezeli a hazai innováció és tehetséggondozás ügyét. A V4-es országok közös munkájának alapja az üzleti, kormányzati és civil (tudományos) szféra összekapcsolása, a hosszútávú együttműködés kialakítása lehet. Az AJTK a márciusi think.BDPST konferencia megszervezésével éppen ezt, a regionális és nemzetközi közös gondolkodást, illetve cselekvést kívánja működésbe hozni.