Aszódi Attila felidézte: 2014 januárjában a kormány államközi megállapodást kötött Oroszországgal, ennek értelmében két új atomerőmű blokk építése van előkészítés alatt. A további megvalósítási szerződések előkészítése kiemelten fontos, a tulajdonosi döntések lerövidítése érdekében kerül át az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. a Miniszterelnökség irányítása alá - közölte a kormánybiztos.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: három megvalósítási megállapodás előkészítése folyik. Az egyik az erőmű tervezésére és építésére vonatkozó feltételeket, a másik a jövőbeni működtetés és karbantartás feltételeit rögzíti, a harmadik pedig az üzemanyag-ellátás és a kiégett üzemanyag kezelésének feladatait fogja meghatározni. Ezeknek a szerződéseknek az egyeztetése folyik az orosz féllel - közölte, hozzátéve, hogy a tervek szerint a megállapodások ebben az évben aláírásra kész állapotba kerülnek.

Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója a társaság közgyűlésének szerdai döntéséről beszámolva elmondta: a 2012 júniusában alapított MVM Paks II. Zrt. közvetlen állami tulajdonba kerül, de az MVM Csoport továbbra is támogatja a 21. század legnagyobb beruházását. Az MVM érdekelt abban, hogy a jövőben is biztonságosan, nagy mennyiségben, elérhető áron villamos energiát tudjon szolgáltatni - jelentette ki az elnök-vezérigazgató.