Másfél hete értesítették a Buda-Cash Brókerház jónéhány ügyfelét, hogy kiadható számukra a hazai értékpapírokban szunnyadó és immár több mint egy év elmúltával felleltnek tekinthető vagyonuk. Ilyenkor elméletileg már csak egy utalási megbízást kell adniuk, és áhelyezik az értékpapírokat a megadott számlára, amely felett ismét szabadon rendelkezhetnek a befektetők.

Több ügyfél és a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, Dióslaki Gábor is megerősítette a hvg.hu-nak, hogy a befektetők még mindig nem jutnak hozzá pénzükhöz. A Buda-Cash még működő ügyfélszolgálatán volt, akinek csak utaltak rá, hogy a késlekedés oka a Növekedési Hitel Banknál (NHB) keresendő, de volt, akinek kerek-perec azt mondták, hogy az NHB-nak előbb meg kell kapnia az engedélyt az ügyfélszámlák átvételére, utána az ügyfélnek nyilatkoznia kell, hogy otthagyja-e az NHB-nál a befektetését, és csak utána kaphatja kézhez a tavaly február óta befagyott vagyonát.

Idén februárban ugyanis - egyedüli pályázóként - az NHB Bank nyerte el a lehetőséget, hogy vezesse a Buda-Cash mintegy 15 ezer ügyfelének az értékpapírszámláját. Az NHB az a bank, amely a jegybankelnök Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekkörébe tartozik.