Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyik mélypontján van az öngondoskodási index - mondta Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese az OTP Öngondoskodási Index új számait bemutató sajtótájékoztatón. A mutató 2012-ben volt a legmélyebben, 32 ponton, majd 38 pontig emelkedett, most viszont már csak 34 ponton áll.

Sok a készpénz

Nagy problémát okoz, hogy a lakosság nagyon sok készpénzt tart, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint több mint 4900 milliárd forintnyit, ez is lefelé mozdítja az indexet, hiába nő a gazdaság. A bruttó jövedelmek emelkedése idővel megemeli majd az indexet - mondja Kovács Antal. A bankár szerint edukálni kell az embereket, hogy kezdjenek el takarékoskodni, mert kevés pénzből is érdemes takarékoskodni, gyűjteni.

A megtakarítással rendelkezők aránya nőtt, a tavalyi 41 százalék után most már 44 százalék nyilatkozott úgy, hogy van félretett pénze. A pénzügyileg tudatos, nagyobb vagyonnal rendelkező emberek megtakarításai gyorsan nőnek, a kevésbé tudatosak viszont látra szóló betétben vagy otthon tartják a pénzüket készpénzben ahelyett, hogy fialtatnák a megtakarítást. Pedig ha nem a cihában tartanák, hanem befektetnék a pénzüket, azzal növelni lehetne a GDP-t - mondta Kovács.

A mának élnek

A fiatalok körében főleg aggasztó a helyzet, inkább a mának élnek, minthogy a jövőjükre takarékoskodjanak. A 30 év alattiak több mint negyede úgy nyilatkozott, hogy nincs megtakarítása, bár lehetne. Akinek van megtakarítása általában a váratlan kiadásokra tesz félre. Az ilyen megtakarításoknak is az esetek 78 százalékában több mint a fele készpénzben van, ami viszont nem jó hír. A váratlan kiadás lehet egy új elektronikus eszköz megvásárlása, vagy betegség is korosztálytól függően.

Készpénzt tartani azért sem jó odahaza, mert inflálódik. A bankbetétek kamata ugyan alacsony, de vannak olyan instrumentumok, amelyekkel lehet hozamot elérni. A készpénz emellett eltűnhet, ellophatják, megsemmisülhet szemben a bankokban lévő betétekkel vagy más befektetésekkel.

Az OTP egyrészt az oktatással próbálja felvenni a harcot a pénzügyi képzetlenség ellen, a Fáy András alapítvány képzésében már több mint 100 ezer fiatal ismerkedhetett meg az alapvető pénzügyekkel. Emellett készpénzmentes fiókokat nyitnak, hogy csökkentsék a készpénzhasználatot. Azt is igyekeznek tudatosítani az ügyfelekben, hogy fontos a diverzifikáció, ezt segíti a pénzügyi tervező programjuk is.

A válság még mindig itt van a lelkekben

Az érzelmeknek még a racionális döntésekben is komoly szerepük van, a 2008-as válság poszttraumás hatása még mindig ott van az emberekben - mondta Szondy Máté pszichológus. Amikor szoronganak az emberek, keresik a kapaszkodókat, és a kézzel fogható készpénz biztonságérzetet ad.

A jövővel kapcsolatos tervezés során fontos, hogy bízzon benne az ember, hogy lesz jövő. Magyarországon a bizalom szintje nem túl magas. Márpedig aki nem bízik a jövőben, az kevésbé hajlik arra, hogy lépéseket tegyen a jövővel kapcsolatban.