A beszélgetés apropóját az adta, hogy a szerda délutáni bejelentés szerint a Szemerey Tamás tulajdonában álló BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. 20,19 százalékos, a Balog Ádám vezérigazgató tulajdonában álló Promid Invest Zrt. pedig 9,81 százalékos közvetett tulajdont szerzett az MKB Bank Zrt-ben, miután megvették Rakesh Kumar Aggarwaltól az MKB-ban 30 százalékos hányaddal rendelkező Blue Robin Investment részesedését.

Természetesen a vételár az üzleti titok körébe esik. Annyit elmondhatok, hogy az MKB privatizációjakor én is pályáztam a JC Flowers partnereként. Ők végül nem voltak hajlandók elmenni a győzelemhez szükséges összegig, ami abban a helyzetben reá­lisnak tűnő üzleti döntés volt. Most az akkorinál magasabb áron vesszük meg a 30 százalékot - mondta a lapnak Szemerey, aki a Napi.hu kiadásban megjelent A 100 leggazdagabb 2017 szerint a 47. leggazdagabb magyar 17,9 milliárd forintos becsült vagyonnal.

Röviden elintézte a Matolcsy György MNB-elnökkel való kapcsolatát:

az unokatestvéremmel való kapcsolatom igencsak túl van misztifikálva egyes médiumokban.

Elmondása szerint az MKB Bankkal kapcsolatban sosem kért tőle információt, de biztos benne, hogy nem is kapott volna.

Szemerey 2014 őszén vásárolta meg az Evobankot, amely átszervezés nyomán már NHB Bank néven folytatta. Azóta is a méretgazdaságosságot szem előtt tartva több banknál is megjelent potenciális befektetőként. "Az utóbbi másfél évben például kétszer is ajánlatot tettem a Sberbank hazai üzletágára, csakúgy, mint a Polgári Bankra. Ezektől végül elálltunk, mert vagy az árazási kérdéseket ítéltük meg nagyon eltérően, vagy nem volt lehetőségünk, hogy részletes átvilágítást végezzünk az adott cégnél" - mondta a milliárdos. Szavai szerint az MKB azért is volt magától értetődő választás, mert jelenleg nincs más eladó bank a piacon vagy a kínálók szándékai nem egyértelműek.

Az üzletember a reprivatizáció előtt álló Budapest Bankról (BB) már óvatosabban beszélt. Ahogy fogalmazott:

a BB egy jól működő cég, ugyanakkor nekem most így is lesz elég feladatom. (...) Elképzelhetőnek tartom, hogy akár egyedül, akár más bankokkal vagy befektetőkkel közösen további tulajdonrészt pályázzak meg pénzintézeteknél, de ezzel majd akkor foglalkozzunk, amikor aktuális lesz.

Nem gondolkozik bankok összeolvasztásán, inkább a kisebb bankok konzorciális együttműködésére törekszik,  ennek megfelelően ilyen megoldásokra lehet számítani a a jövőben az MKB esetében is.

Szemerey végül azt is hozzátete, hogy "a magam részéről a témát lezártam, és a nyilvánosság előtt nem tervezek további nyilatkozatokat, szeretnék a szakmai munkával foglalkozni".