BUX
37575

Ezt ne vegye meg! Kivonnak egy babakekszet a forgalomból

A Nébih azonnal visszahív egy belga bio babakekszet a magyar üzletekből a magas akrilamid értéke miatt.

Domokos Erika, 2017. július 7. péntek, 13:30

A "Belkorn" Biskids Bio almás ízű babakekszből az ajánlott maximális akrilamid érték több mint tízszeresét mutatta ki a belga hatóság. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén (RASFF) értesült a bejelentésről, és azonnal megtette a szükséges lépéseket - írja közleményében a Nébih. A termékről képet itt találhat.

A termékvisszahívás kizárólag az alábbi azonosító adatokkal rendelkező termékeket érinti:

A termék neve: "Belkorn" Biskids Bio almás ízű babakeksz hozzáadott cukor nélkül 6 hónapos kortólGyártó: CRV Corthouts NV, BelgiumTételszám: 164802Kiszerelés: 150 gMinőségmegőrzési idő: 29.11.2017.

A termékből Magyarországon kívül Bulgáriába, Franciaországba, Litvániába, Hollandiába, Lengyelországba és az Egyesült Arab Emirátusokba is szállítottak - írja a Nébih.

A magas akrilamid szint feltehetően technológiai hiba következtében, a nem megfelelő hőkezelést (túlsütés) követően alakulhatott ki. A Nébih vizsgálata szerint a forgalmazásban érintett hazai vállalkozásokat a gyártó - a termék polcokról való mielőbbi visszagyűjtése érdekében - már értesítette a felmerült kifogásról.

A hatóság azt javasolja, hogy a fenti azonosító adatokkal ellátott terméket ne adják gyermekeknek és ne fogyasszák el.

Képünk illusztráció, forrás: Pixabay

Otthoni sütéskor is képződhet akrilamid
Mind élelmiszeripari feldolgozáskor, mind otthoni ételkészítéskor a nagy szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten történő hevítésekor (120 Celsius-fok felett) végbemenő reakciók során - amelyek az élelmiszer "barnulását" és számos íz összetevő kialakulását is eredményezik - akrilamid képződhet. Kis mennyiségben számos élelmiszerben, mint például kenyér, hasábburgonya, sült burgonya, burgonyaszirom, keksz, kávé előfordul. Az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid növelheti a rák kialakulásának kockázatát, ezért az élelmiszergyártók kiemelten törekszenek arra, hogy termékeik akrilamid szintjét a lehető legalacsonyabban tartsák.