Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az állami, az önkormányzati és az uniós támogatást felhasználó szervezetek 2015-ben 14 127 közbeszerzési eljárást bonyolítottak le eredményesen, ez fél százalékkal alacsonyabb szám a 2014-es adatnál. Az értéket tekintve csökkenés tapasztalható: az 1932 milliárd forint közbeszerzési összérték 10 százalékkal marad el a korábbi évben mért 2136 milliárd forinttól. Ugyanakkor a 2015-ös összérték, a csökkenés ellenére is, a harmadik legmagasabb összeg a közbeszerzések magyarországi történetében - jegyezte meg a Közbeszerzési Hatóság (KH) a tavalyi évről készült beszámolójában.

Forrás: KH

A közbeszerzések értéke tavaly a magyar GDP 5,7 százalékát tették ki.

Forrás: KH

A részben EU-forrásokból finanszírozott eljárások súlya - mind számukban, mind értékükben - visszaesett. Az összes eljárás közül tavaly 6482 közbeszerzésen használtak fel uniós társfinanszírozást (az eljárások 46 százalékánál), ezek értéke 736 milliárd forint volt (ez az összes közbeszerzés értékének 38 százaléka). 2014-ben még minden második közbeszerzésen költöttek el EU-támogatást, ez az összforgalom 49 százalékot tette ki.

Az ilyen eljárások arányának csökkenésében nyilvánvaló szerepet játszott a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklus kifutása - írta a KH.

EU-finanszírozású közbeszerzések
20142015
DbMrd FtDbMrd Ft
Uniós társfinanszírozású71211050,86482735,6
Összes eljárás141972135,9141271931,6
Forrás: KH

A mikro-, kis és középvállalkozások az eljárások 84 százalékát nyerték el 2015-ben, ami megegyezik a korábbi évi aránnyal. Az értéket tekintve ugyanakkor a kkv-k teljesítményének számottevő javulásáról beszélhetünk: részesedésük az eljárások összértékéből a 2014. évi 41-ről 51 százalékra nőtt - olvasható a KH parlamentnek benyújtott beszámolójában.

Mi van a számok mögött?

A KH beszámolójában nem említi meg a nemzeti eljárásrendben lebonyolított hirdetmény közzététele nélküli eljárások térnyerését, ám az kiderül a jelentés mellékleteként csatolt táblázatból.

Az uniós értékhatár alatti nemzeti eljárásrendben tavaly 11 877 közbeszerzést bonyolítottak le az ajánlatkérők, ezek értéke 581 milliárd forintot tett ki. Az eljárásfajtákat tekintve a legtöbbet, 222 milliárd forintot a közbeszerzési törvény 122/A paragrafusa szerinti, úgynevezett háromajánlatos eljárás keretében költötték el az állami és önkormányzati beszerzők. (Ezeknél elegendő volt a kiíró által kiválasztott három ajánlattevőt felkérni ajánlattételre, a beszerzést nem kellett nyilvánosan meghirdetni.)

Nyílt eljárás keretében 197 milliárd forintot költöttek el, míg hirdetmény nélküli tárgyalásos eljáráson (szintén nem nyilvános meghirdetéssel induló közbeszerzésen) 120 milliárdot.

Forrás: KH

A háromajánlatos eljárások kikerültek az új, novembertől hatályos közbeszerzési törvényből. Helyettük bevezették az úgynevezett összefoglaló tájékoztatásokkal induló közbeszerzéseket, valamint a négyajánlatos eljárásokat. Az összefoglaló tájékoztatókkal kívánta a törvényalkotó fokozni a nyilvánosságot, szakértők szerint ugyanis a háromajánlatos eljárások korlátozták a versenyt és nem biztosítottak egyenlő esélyeket az ajánlattevőknek.

Van segítség!

A kis értékű közbeszerzéseknél (áru és szolgáltatás vásárlásánál 18-60 millió, építési beruházásnál 100-500 millió forint értéknél) az ajánlatkérőknek összefoglaló tájékoztatásokat kell közzétenniük a Közbeszerzési Hatóság internetes oldalán - tehát nem a korábban megszokott Közbeszerzési Értesítőben. Ezeket a tájékoztatókat a tervezett beszerzés főbb adataival az eljárás megindítása előtt legalább öt munkanappal kell közzétenni.

Az összefoglaló tájékoztatások relatíve rövid határidővel jelennek meg, ezért a Közbeszerzési Hirdetmény Figyelő (KHF.hu) már a tájékoztató megjelenésének napján értesíti ügyfeleit az üzleti lehetőségekről - közölte Nádasdy Kata, a magyar és uniós közbeszerzési eljárások figyelésével foglalkozó szakportál igazgatója. A KHF.hu-t felkereső vállalkozások 24 üzleti kategóriában tekinthetik meg az aktuális közbeszerzési eljárásokat, a kategória mögött zárójelben pedig az adott iparágnak megfelelő összes, az elmúlt hét napban publikált magyarországi és európai uniós közbeszerzési hirdetmények száma jelenik meg. A hirdetményfigyelő szolgáltatásunkban lehetőség van "előredefiniált" - azaz keresőszavakkal, cpv-kódokkal kiegészített - üzleti keresőprofilokat beállítani, illetve a felhasználók saját, egyedi keresési beállításokat is megadhatnak - tette hozzá igazgató.