Érdemes böngészniük a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv-k) a Közbeszerzési Hatóság (KH) internetes oldalát, ott jelennek meg ugyanis a nemzeti eljárásrendben a kisebb értékű közbeszerzések kiírásáról szóló tájékoztatók, az úgynevezett összefoglaló tájékoztatások. Az új közbeszerzési törvény novemberi hatályba lépését követően közel 300 beszerzés indításáról értesülhettek a vállalkozók - mondta lapunknak Nádasdy Kata, a magyar és uniós közbeszerzési eljárások figyelésével foglalkozó, így az összefoglaló tájékoztatásokat is közlő Közbeszerzési Hirdetmény Figyelő (KHF.hu) igazgatója.

Az összefoglaló tájékoztatást (amely nem a megszokott közbeszerzési hirdetmény) a beszerzés megindítása előtt legalább öt munkanappal kell közzétenni a KH honlapján (nem a Közbeszerzési Értesítőben) a közbeszerzés fő adataival: az ajánlatkérő nevével és címével, a szerződés tárgyával és időtartamával, a teljesítés helyével, amennyiben a beszerzés értéke áru- és szolgáltatás vásárlásánál 18 és 60 millió forint, építési beruházásnál pedig 100 és 500 millió forint közötti.

Ez alapján bármely más ajánlattevő is jelezheti érdeklődését a beszerzés iránt, így az ajánlatkérőnek az általa kiválasztott három ajánlattevő mellett azoknak is el kell küldenie a közbeszerzést megindító felhívást, akik jelezték az érdeklődésüket - tette hozzá a KHF.hu igazgatója.

A KH honlapján az összefoglaló tájékoztatók a Közbeszerzési Adatbázis fül alatt csak többszöri kattintás után kereshetők ki.

Az összefoglaló tájékoztatást a korábbi, úgynevezett háromajánlatos eljárásokat ért versenykorlátozó uniós és magyar kritikák miatt vezette be a kormányzat.

Az elmúlt bő két hónapban különösen aktív volt a MÁV-Start Zrt., volt olyan nap, 2015. december 12-én, amikor 27 darab összefoglaló tájékoztatást jelentetett meg. Összesen eddig több mint harminc eljárásról tett közzé adatokat, köztük volt egy egyéves piackutatásra szóló megbízás is, amely teljesítési helye 9 ország: Magyarország mellett, Ausztria, Németország, Románia, Csehország, Horvátország, Szerbia, Szlovénia és Svájc.

Még február 8-ig jelezhetik az érdeklődésüket a potenciális ajánlattevők a MÁV-Start Desiro motorkocsik alkatrészeinek javítására szóló beszerzésére. Szintén február 8-ig lehet jelentkezni az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ budapesti, VIII. kerület, Horánszky utcai épületeinek őrzés-védelmére.

Engedélyezési tervek készítésére bonyolít majd le eljárást a Piarista Rend Magyar Tartománya. A kecskeméti piarista gimnázium, általános iskola és óvoda Czollner téri telephelyén, közel egy hektáros területen három épület felújításra és bővítésre, valamint belső udvar és sportpálya kialakításra kell terveket készíteni. Az érdeklődök február 5., éjfélig jelentkezhetnek.

Bajai oktatási épületegyüttesének bővítésére, tervezésre és kivitelezésre keres vállalkozót a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja intézményfenntartó és működtető közalapítvány, az előzetes érdeklődést február 5-ig lehet jelezni a kiírónál.

Call center üzemeltetésére tervez beszerzést lebonyolítani a Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft., az összefoglaló tájékoztatóból kiderül, hogy a nyertes vállalkozással nettó 35,5 millió forintért kötnek majd keretszerződést; a jelentkezési határidő február 5-én jár le.

Rendezvényszervezőt és cateringest keres a Belügyminisztérium az "Önkormányzati fejlesztések
figyelemmel kísérése II." című kiemelt projekt keretében, országszerte több régióban. Itt is február 5-ig lehet előzetesen érdeklődni a kiírónál a tenderrel kapcsolatban.

A Magyar Nemzeti Bank "központi kártörténeti tételes adatbázis" kialakítására és üzembe helyezésére bonyolít le közbeszerzést, ez iránt febuár 4-ig jelezhetik érdeklődésüket a fejlesztő vállalkozások.

Épületeinek takarítására keres vállalkozókat nettó 58 millió forint keretösszegben az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt., ez iránt érdeklődni szintén február 4-ig lehet.

A laza négyajánlatos eljárás

Továbbra is lehetőség van hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást lebonyolítani a nemzeti eljárásrendben, ha a szolgáltatás- és az áruvásárlás értéke nem éri el a 18 millió, az építési beruházásé a 100 millió forintot. Az ajánlatkérő ekkor négy, általa kiválasztott ajánlatkérőt kérhet fel ajánlattételre. Ezen eljárásokon alkalmassági feltételeket sem kell meghatározni az ajánlattevőkkel szemben, s nincs jogszabályban rögzített ajánlattételi határidő minimum sem.