Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi.hu információ szerint a posztot idén év végével szeretnék betöltetni a kiválasztott utóddal, akinek magyar szakembert szánnak. A pénzintézetet jelenleg Fabrizio Centrone vezeti, aki alig másfél évvel ezelőtt vette át az irányítást, s budapesti kinevezését megelőzően az anyabank, Banca Intesa szervezetében töltött be magas beosztást.

Centrone-t megelőzően szintén külföldi volt a bank irányítója. A cseh Tomas Spurny 2009-12 között vezette a magyar bankot - meglehetősen kemény kézzel. Az utolsó magyar vezető Török László volt, aki közel négy éven át állt a pénzintézet élén. Az egykori jegybankos szakember kinevezését megelőzően két - akkor - fiatal bankár Farkas Ádám és Karvalits Ferenc társ-vezérigazgatóként irányította a CIB-et. ( Karvalits egészen a közelmúltig a magyar nemzeti bank alelnöke volt, Farkas Ádám pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami - PSZÁF - felügyeletét vezette, most az európai pénzügyi felügyelet első embere.)

Az olasz anyabank értesüléseink szerint azért szeretne ismét magyar szakembert a CIB élére, mert úgy látják a jelenlegi üzleti és politikai helyzetben kifejezetten előnytelen, ha a pénzintézet élén külföldi áll. Az Intesa vezérigazgatója Enrico Cucchiani egyébként éppen múlt vasárnap mondott le - váratlanul két éves munka után.

A pénzintézet élére a banknál két évtizedet eltöltött Carlo Messina, a lakossági részleg vezetője került. Az idei év első felében a Banca Intesa gyenge eredményt ért el: 422 millió eurós profitja 67 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.