Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A távközlési szolgáltató konszolidált árbevétele 1,6 százalékkal 140,5 milliárd forintra nőtt, míg a társaság adózott eredménye 54,6 százalékkal 4,8 milliárd forintra mérséklődött, a saját részvényeseire jutó adózott eredmény pedig 4,1 milliárd forint lett, ami csaknem 60 százalékos visszaesés a 2016. első negyedévi 10,05 milliárd forintos profithoz képest - közölte a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán.

A társaság jelentésében felhívta a figyelmet, hogy a montenegrói leánycég, a Crnogorksi Telekom eredményeit már nem tartalmazza a jelentés - írja az MTI a dokumentum alapján.

A konszolidált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült jelentés szerint az EBITDA (kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti) eredmény 16,5 százalékkal mérséklődött, 38,34 milliárd forint lett. Utóbbi döntő részben 2016 első negyedévében az Infopark (G épület), illetve az Origo értékesítésén realizált egyszeri profit hatását tükrözi.

A jelentés szerint az árbevétel-növekedést elsősorban a mobil adat, készülékértékesítési valamint a rendszerintegráció és információtechnológiai területek bevételeinek emelkedése okozta.

Az alaptevékenységeken belül a mobil bevételek 2,7 százalékkal 74,3 milliárd forintra, a rendszerintegráció és információtechnológiai (RI/IT) bevételek 1,75 milliárd forinttal (11,4 százalékkal) 17,1 milliárd forintra nőttek 2017 első negyedévében. A vezetékes bevételek 1,7 százalékkal 47,5 milliárd forintra csökkentek a csökkenő hang, szélessávú internet, nagykereskedelmi és egyéb bevételek hatására. Ugyanakkor a TV valamint a készülékértékesítési bevételek emelkedtek az első negyedévben.

Az energiaszolgáltatásból származó bevételek 1,6 milliárd forintra csökkentek a 2016 azonos időszakában elért 2,3 milliárd forintról, a csökkenő elektromos áram ügyfélszám és az utolsó egyetemes gáz ügyfelek szerződéseinek lejárta következtében. Ennek oka, hogy a lakossági gázszolgáltatásból kilépett a Telekom 2015. augusztus 1-jével, az üzleti energia ügyfeleket pedig 2016. január 1-jével a MET Holding AG-val alapított vegyesvállalatnak adta át.

A működési eredmény a 2016. első negyedévi 20,6 milliárd forintról 12,6 milliárd forintra csökkent az idei első negyedévben.

A nettó pénzügyi eredmény 6,05 milliárd forint veszteség lett, míg 2016 első negyedévében 6,6 milliárd forintos veszteséget mutatott.

Az egy részvényre jutó nyereség 2,83 forint az idei első negyedévben az egy évvel korábbi 9,64 forinttal szemben.

A szabad cash flow 97,5 százalékkal 250 millió forintra mérséklődött, melynek oka a 2016. első negyedév eredményét 11,3 milliárd forinttal javító egyszeri profit fokozó tételek - az Origo és Infopark G épület eladásának - torzító hatása.

A Telekom nettó adósságállománya a 2016. negyedik negyedévi 376,56 milliárd forintról 338,31 milliárd forintra csökkent 2017. március végére, miközben a nettó eladósodottsági ráta 39,3 százalékról 37 százalékra javult.

Christopher Mattheisent, a társaság vezérigazgatója kiemelkedőnek nevezte az első negyedéves teljesítményt, mivel a montenegrói leányvállalat nélkül is növelte árbevételét a cég. Megjegyezte, hogy a Telekom az év első negyedévében fokozta marketing tevékenységét és magasabb készüléktámogatás által törekedett az ügyfélbázis bővítésére, valamint meglévő ügyfelek megtartására. Ezáltal jelentősen bővült a szerződéses előfizetők száma, csökkent az ügyfél lemorzsolódás, továbbá nőtt az okostelefon és adatcsomag értékesítések volumene, mindazonáltal az ezzel kapcsolatos költségek rövidtávon kedvezőtlenül hatottak a bruttó fedezetre.

A Telekom idei tervei között említette a vezetékes nagy sebességű internethálózat tovább fejlesztését, legalább 250 ezer újabb háztartás lefedésével.

A vezérigazgató a Digi mobil piacra történő belépésének elhalasztása ellenére továbbra is erős versenyre számít az üzleti és feltöltőkártyás mobil szegmensekben, valamint a három szolgáltatást összekapcsoló csomagok árazását tekintve is. Az EU roaming díjak további csökkentése és a feltöltő kártyás SIM-ek regisztrációjának közelgő határideje pedig további kihívások elé állítják a társaságot.

A Telekom az éves rendes közgyűléshez képest nem változtatott a várakozásain, az idén 560 milliárd forint árbevételre számít a tavalyi 574 milliárd forint után, és 182 milliárd forint EBIDTA-eredménnyel számol a 2016. évi 188 milliárd forint után. A társaság az idei év után 25 forintos részvényenkénti osztalékot céloz meg, csakúgy, mint a 2016. év után.