A tegnap megjelent Magyar Közlöny szerint 554,6 millió forint költségvetési támogatást a Bridgestone Tatabánya Kft. képzési támogatásként, a központi költségvetésről szóló törvény Nemzeti Foglalkoztatási Alap fejezet, Szakképzési és felnőttképzési támogatások 2014-2017. évi kiadási előirányzatai terhére.

A Bridgestone-nál tavaly nyáron rakta le Orbán Viktor miniszterelnök a kibővített gyár alapkövét - a beruházást még év elején minősítette a kormány kiemelt jelentőségűvé. Az akkori beszámolók szerint a bővítés nyomán a dolgozói létszám 350 főről több mint félezerrel növekszik, az összesen 71,5 milliárd forintos beruházást pedig az állam 2,7 milliárd forinttal támogatja.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi adatai szerint a Bridgestone-nál meglévő munkahelyek a 8. legdrágábbnak számítanak az egy főre jutó támogatások alapján: egy munkahely itt 2013-ig 10,8 millió forintba került. A mostani félezres bővítéshez kapcsolódó összegek ennél kisebb, mintegy 6,5 milliós állami támogatást jelentenek munkahelyenként, ha az ötszázas létszámnövekedésre vetítjük.