Szabó Kimmel Tamás, Kerekes Vica és Nagy Zsolt főszereplésével készül Szász Attila rendezésében, Köbli Norbert forgatókönyvéből az Apró mesék (a fenti MTI-képen balra Köbli, jobbra Szász látható). A történelmi thriller gyártására 484,25 millió forint támogatást szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság - adta hírül a Magyar Nemzeti Filmalap.

Az Apró mesék 1945-ben, a II. világháború utáni hónapokban játszódik Magyarországon, amikor káosz és bizonytalanság uralkodik az országban. A történet főszereplője egy szélhámos, aki ezt a zavaros időszakot próbálja kihasználni, míg egy váratlan találkozás örökre megváltoztatja az életét. A film az alkotók szándéka szerint egy feszült, fordulatos és izgalmas történelmi thriller lesz, amelyben fontos szerepet játszik egy szerelmi szál is - írta közleményében a Filmalap.

Az Apró mesék a nagy sikerű Félvilág és A berni követ alkotópárosa, Szász Attila rendező és Köbli Norbert (Made in Hungária, A vizsga, Válótársak) forgatókönyvíró újabb közös munkája, akik ezúttal nem megtörtént esetet, hanem egy kitalált történetet visznek filmre.

Az Apró mesék producere Lajos Tamás, gyártója a Film Positive Productions, és szinte kivétel nélkül visszatér a négy Magyar Filmdíjjal és egy tucat nemzetközi fesztiváldíjjal elismert Félvilág alkotógárdája is: az operatőr Nagy András, a díszlettervező Valcz Gábor, a jelmeztervező Szakács Györgyi, a vágó pedig Hargittai László lesz.

A forgatás jelentős részere a tervek szerint jövő ősszel kerül sor, a mozibemutató 2018 őszére várható.

Rangos díjat nyert a hétvégén a Félvilág

Egy spanyol filmfesztiválon díjazták Szász Attila Félvilág című filmjének női főszereplőit. A legjobb színészi alakításért járó elismerést vehette át Kovács Patrícia és Gryllus Dorka a múlt hét szombaton a barcelonai Zoom Fesztiválon - tudósított az MTI. A díjat megosztva kapták. A kosztümös magyar thriller az 1914-ben meggyilkolt hírhedt-híres kurtizán, Mágnás Elza utolsó napjait meséli el, megtörtént események alapján. Az alkotás tavalyi bemutatása óta több külföldi filmfesztiválra is meghívást kapott, tavasszal a Nashville Filmfesztiválon két díjjal is jutalmazták. A 2003-ban alapított és az egyetlen spanyolországi nemzetközi tévéfilmes seregszemlének számító Zoom Fesztivál hivatalos versenyprogramjában tíz alkotás szerepelt, a fesztivál fődíját a német Marc Brummund: Freistatt című filmje nyerte.