A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) taxis szállításra írt ki közbeszerzési eljárást, két évre nettó 500 millió forint keretösszegben. A közmédiumok műsorait gyártató és munkatársait foglalkoztató MTVA 2012-ben szintén két évre még "csak" nettó 252 millió forint keretösszegben szerzett be taxiszolgáltatást. Az erre kiírt tenderen, 2012 márciusában a 6 x 6 Taxi Kft.-t hirdették ki győztesnek, pályázott még az RT5 Taxi Holding Kft., a Rádió Taxi Kft. és a HP Taxi Kft. közös ajánlattevőként, valamint a Főtaxi Zrt. is, ám az utóbbi ajánlatát érvénytelennek minősítette az MTVA.

Az új taxis tender nyertesével két évre kötnek szerződést, ami egyszer, hat hónappal meghosszabbítható lesz. A fuvarozónak napi 24 órában rendelkezésre kell állni, jellemzően Budapesten és a főváros közigazgatási határától 50 kilométeres körzetben kell szállítani, de előállhat vidéki utazás is.

A keretösszeg megduplázását némileg indokolhatja az új M1 és M4 csatornák elindítása, s ezzel a dolgozói létszám bővítése. Az évi több mint 80 milliárd forint költségvetési támogatásból gazdálkodó MTVA honlapján elérhető, legutóbbi létszámadatok szerint 2015. július 1-jén a foglalkoztatottak száma 2367 fő volt (ebből aktív: 2081, passzív: 96, közfoglalkoztatott: 190 fő). Az előző évek adataiban ugyanakkor látszanak a csoportos létszámleépítések is: 2014 júliusában 2242 fő, 2013 júliusában 2440 fő dolgozott az MTVA-nál.

Az MTVA dolgozói létszáma (fő)
2015. júl. 1.2367
2014. júl. 1.2242
2013. júl. 1.2440
Forrás: mtva.hu

Az a taxicég indulhat a közbeszerzésen, amely rendelkezik az elmúlt három évben legalább összesen bruttó 200 millió forint bevétellel taxis személyszállításból, illetve taxi jellegű személyszállításhoz kapcsolódó fuvarszervezésből. Legalább egy nem magánszemélynek teljesített, folyamatos egy évre vonatkozó szerződést is be kell mutatni referenciaként.

Rendelkezni, illetve diszponálni kell legalább 400 személygépkocsi felett, amelyből 170 kombi típusú és legalább 50 darab 1+6 személyes autó. A nyílt közbeszerzési eljáráson október 20-ig lehet ajánlatot tenni.

Bírálati szempontok:

  • Budapesten, illetve a Budapestről induló taxi személyszállítások alapdíja (bruttó HUF)
  • Budapesten, illetve a Budapestről induló taxi személyszállítások perc alapú viteldíja (bruttó HUF/perc)
  • Budapesten, illetve a Budapestről induló taxi személyszállítások kilométer alapú viteldíja (bruttó HUF/km)
  • Távolsággal arányos egységdíj vidéki fuvar esetén (bruttó HUF/km)
  • Idővel arányos egységdíj vidéki fuvar esetén (bruttó HUF/perc)
  • Budapest közigazgatási határától számított 20 km-es körzetre vállalt kiállási idő (perc)
  • A szolgáltatási körbe bevonni kívánt gépjárművek közül azon 120 darab gépjármű CO2 kibocsátása (g/km) összesítve (összeadva), amelyek CO2 emissziója a legalacsonyabb (gyári adatok alapján)
  • Ajánlattevő rendelkezik-e taxi rendeléshez használható mind a három típusú telefonos szoftverre letölthető mobilapplikációval (igen/nem)
  • Ajánlattevő rendelkezik-e taxi rendeléshez használható webes felülettel (igen/nem)
  • Ajánlattevő a szolgáltatás teljesítése során biztosít-e ingyenes wifi hozzáférést az utas számára minden általa kiállított gépjárműben (igen/nem)
  • Ajánlattevő biztosít-e VIP telefonszámot (a piac/magánszemélyek előtt nem ismert diszpécseri telefonszám) (igen/nem)

(Forrás: Közbeszerzési Értesítő)