A Fővárosi Bíróság jogerőre emelkedett végzésével elrendelte az Újpest FC Football Club Kft. felszámolását, a cég hitelezőinek 40 napjuk van arra, hogy követeléseiket bejelentsék a bíróság által kijelölt felszámolóhoz, a budapesti Gordius Consulting Kft.-hez. A cégbíróság március 27-én rendelte el a felszámolás megindítását, az erről szóló végzést március 28-án tették közzé a Cégközlönyben, így e naptól indult el a felszámolási eljárás. Az idő sürgető volt az újpesti fociklubot működtető kft.-nek, illetve tulajdonosának, hisz felszámolás alá került társaság nem indulhat a nemzeti bajnokságban. Mint ismert, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a nehéz pénzügyi helyzetbe került kft. mellé kirendelt ideiglenes vagyonfelügyelő engedélye után, március 27-én járult hozzá ahhoz, hogy a kft. idei szezonra érvényes indulási joga az Újpesti Torna Egyleten (UTE) keresztül az Újpest 1885 Futball Kft.-hez kerüljön, s így folytassa szereplését a bajnokságban és a Magyar Kupában. A cégadatok szerint egy 2013 januárjában benyújtott felszámolási kérelem emelkedett március végén jogerőre.

A 2013 márciusában létrehozott Újpest 1885 Futball Kft. minősített többségi tulajdonosa - a kisebbségi UTE mellett - a klub belga tulajdonos-elnöke, Roderick Duchatelet érdekeltségében lévő Újpest Labdarúgó Kft. Duchatelet 2011 októberében vásárolta meg a fociklubot.

A licencjog áttételét az egyik társaságából a másikba azzal indokolta Duchatelet, hogy szerinte a labdarúgóklub offshore cégek hálójába került. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is erre a következtetésre jutott az Újpest FC Kft. 2008-2010-es időszakát áttekintő, 2012-es vizsgálata nyomán, ennek anyagát márciusban tette közzé az Átlátszó.hu. Egy szűk üzleti kör offshore cégekből álló hálózatot hozott létre az Újpest körül, akik színlelt szerződések, fiktív számlák, áfacsalás és más bűncselekmények révén szívták ki a pénzt az állam és az önkormányzat által támogatott sportszervezetből - írta az atlatszo.hu.

Az érintett cégek tartozásaik miatt felszámolási eljárást kezdeményeztek a klubbal szemben.

A kormány is segít

A megyeri úti fociklub megmentéséhez, illetve adósságai eredetének tisztázásához a kormány is segítséget nyújt: április 3-ai rendeletével öt, azonos tulajdonoshoz köthető ingatlanos céget minősített stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté. Köztük van az a City Budapest Idegenforgalmi Ingatlanhasznosító Zrt.-t. is, amely 2010-2011-ben többségi tulajdonosa volt az Újpest FC Kft.-nek - derül ki a Céginfo.hu adatbázisból. A kormány kiemeltté minősítette a City Budapest Kft. két tulajdonosát is, a Conglob Ingatlanforgalmazó Kft.-t és a Taverna Holding Zrt.-t, továbbá a Conglobe tulajdonosát a Nefrin Ingatlanforgalmazási és Építőipari Kft.-t, és ennek tulajdonosát, a Mugler Ingatlan Kft.-t is. Az utóbbi a feltehetően offshore, Cipruson bejegyzett Sparceas Ltd. érdekeltségében áll. Az öt cég székhelye azonos budapesti címre van bejegyezve.

(Nagyobb méretért kattintson az ábrára! Jelmagyarázat: vastag nyíl - tulajdonos, szaggatott nyíl - volt tulajdonos)

A kiemelt cégek csőd- és felszámolási eljárásaiban csak az állami felszámoló, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Zrt. járhat el. A Conglobnak és a Nefrinnek már elindult a felszámolása.

Újpest FC Football Club Kft.-adatok (millió Ft)

201020112012
Saját tőke693,4387,6-1 604,1
Céltartalékok0
0250,0
Kötelezettségek1 772,51 216,61 932,7
Értékesítés nettó árbevétele356,9233,3245,3
Üzemi (üzleti) tevékenység eredménye-48,5-275,1-1 636,0
Adózás előtti eredmény-51,8-336,6-1 622,7
Mérleg szerinti eredmény-53,4-337,5-1 623,4
Forrás: Céginfo.hu


Az MLSZ döntését követően Duchatelet bejelentette, hogy egy nagyobb összeget helyezett letétbe a klubot korábban működtető Újpest FC Kft. számláján, ezzel vált lehetővé, hogy az indulási jogot átvihesse az új cégbe. A belga üzletember sajtótájékoztatóján közölte, hogy amennyiben azok a vállalkozások, amelyek felszámolási eljárást indítottak az Újpest FC Kft.-vel szemben a fennálló tartozások miatt, nem tudják bebizonyítani igazukat a bíróságon, akkor ezt az összeget visszakapja. A tulajdonos jó esélyt lát arra, hogy "viszontlátja" pénzét, az összeg mértékéről csak annyit árult el, hogy "nagyon nagy" - tudósított az MTI.

"Amikor idejöttem, minden tartozást és adót kifizettem és ezt a jövőben is tartani fogom" - mondta Duchatelet.