A pályázók által tett és többlet ponttal értékelt nyitási vállalás teljesítésé a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (ND) a Magyar Posta Zrt.-vel együttműködve országosan ellenőrízte. A koncesszió gyakorlók több mint 80 százaléka nyitotta meg július 1-jén dohányboltját a vállalásának megfelelően - közölte az ND. Az elvártak szerint, a vonatkozó hatályos jogszabályokat és a koncessziós szerződést betartva, egységes arculattal nyíltak meg a boltok.

A ND adatai alapján július 1-jéi nyitást vállaló 5297 jogosultból 4530 nyitotta meg üzletét. Azok, akik nem teljesítették vállalásukat, a koncessziós szerződés értelmében hivatalos felszólítást kapnak, amelyben a nemzeti fejlesztési miniszter, mint koncesszióba adó képviseletében eljárva az ND Nonprofit Zrt. a nemzeti dohányboltok 15 napon belüli megnyitásra szólítja fel a koncesszió jogosultakat és gyakorlókat - írta közleményében az ND. Amennyiben a felszólításban megjelölt póthatáridő lejártáig ez nem történik meg, a koncesszióba adó jogosult a koncessziós jog visszavonására.

Az ND ideiglenes ellátókat jelöl ki dohányboltokkal vagy elkülönített értékesítési hellyel még nem rendelkező kistelepülésekre. Jelenleg 1150 hely kap a törvény szerinti kijelölés által lehetőséget a dohánytermék-kiskereskedelemi tevékenység folytatásához, mely az új, eredményes pályázat alapján megkötendő koncessziós szerződés aláírásáig gyakorolható - írta a társaság.