Az FHB Jelzálogbank Nyrt. csütörtöki közgyűlésén a részvényesek 66,6 százaléka jelent meg, a decemberi - árfolyamértéken 30 milliárdos - tőkeemelés során részvényt szerzőknek most még nincs szavazati joga.

A bank a tavalyi évét - mint a közgyűlési beszámolóból kiderül - a magyar anyavállalati mérleg szerint 4 milliárd forintos, a nemzetközi számviteli szabályok szerinti konszolidált mérleg alapján 10,5 milliárdos veszteséggel zárta. A csökkenő kamatok miatt a nettó kamatjövedelem-adó csaknem 30 százalékkal zsugorodott (20,6 milliárdról 14,6 milliárdra), viszont a díj- és jutalékbevételek ugyanilyen arányban nőttek (5,6 milliárdról 7,3 milliárdra).

A működési költségek 13 százalékkal, 16,6 milliárdról 18,8 milliárd forintra nőttek. A bank tavaly csaknem 3 milliárd forint adót fizetett. A bank konszolidált saját tőkéje az év végén, a tőkeemelés után elérte a 108,5 milliárd forintot.

A devizahitelek 2014-es elszámolása és átalakítása óriási terheket rótt a bankra, aminek a negatív hatása a hitelek hátralévő futamidejében is érződni fog - mondta Spéder Zoltán, a bank elnöke. Tavaly nyáron az FHB elsőkként indult el a bank a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) folyósításával. A csoknál a piaci részesedése meghaladja a 10, a teljes takarékszövetkezeti szektort tekintve pedig a 20 százalékot.

Csökkent a nemteljesítő hitelek aránya

A 90 napon túli nem fizető állomány (npl) aránya a két évvel ezelőtti 20 százalékot meghaladó szintről 14 százalékra csökkent, ami mutatja, hogy a hitelnyújtásnál a bank figyel az adósok minőségére - mondta a bank elnöke.

Kiemelkedő teljesítményt nyújtott a csoportban a Diófa Alapkezelő Zrt., ahol a kezelt vagyon negyedével, 400 milliárdra emelkedett. A bank ingatlanalapja is dinamikusabban emelkedett a versenytársaknál. Spéder szerint látszik, hogy az alacsony betéti kamatok mellett az egyéb csatornák értékesítése fellendül. Persze nem magától, emögött - mint az elnök kiemelte - komoly befektetési, ingatlankezelési tevékenység áll. Ugyanakkor az ügyfélbetétek állománya is 10 százalékot meghaladó mértékben nőtt.

Egy nagy integrált csoport jöhet létre

A Postával és a takarékszövetkezeti szektorral való együttműködés eredménye néhány éven belül egy nagy integrált pénzügyi csoport lehet - mondta a bank fő tulajdonosa, Spéder Zoltán. (Spéder a Napi.hu-t is kiadó CEMP-csoport fő tulajdonosa.)

Van mire építeni

Köbli Gyula vezérigazgató az eredményről elmondta: a tavalyi évet még a kamatmarzsok csökkenése, a refinanszírozott hitelállomány mérséklődése befolyásolta, de a jelek már arra utalnak, hogy van mire építeni a következő években. Példaként kiemelte, hogy 35 százalékkal nőtt azon lakossági számlák száma, amelyekhez munkabér-átutalás kapcsolódik.

A szövetkezeti integráció az FHB-val együtt az összes magyar bankfiók 55 százalékát adja, a lakosság 13 százaléka itt bankol - mondta Köbli. S teljes hitelállomány 7 százalékát e szektor adja. Köbli ezzel magyarázta, hogy nem minden versenytársuk gondol rájuk örömmel... Megkezdődött az egységes brand kialakítása is, idén pedig folytatódik az egységes informatikai rendszer kialakítása.

A részvényesek - egy, korábbi kötvénykibocsátásra vonatkozó részvényesi kérdés után- elfogadták a beszámolót, valamint a mérlegeket és azt, hogy a bank tavalyi éve után ne fizessen osztalékot.

Reménykednek a pozitív eredményben

Oláh Márton vezérigazgató-helyettes az idei tervekről elmondta, hogy remélik, idén pozitív lehet az FHB adózott eredménye. A felelős társaságirányítási jelentés és az idei évre szóló vezetői részvényopciós program elfogadása után a részvényesek - a korábbi évek gyakorlatának megfelelően - felhatalmazták az igazgatóságot az alaptőke saját hatáskörében való felemelésére maximum 4 milliárd forint erejéig. (Ez a jelenlegi alaptőke 37 százalékának felel meg, nagyjából annyi, mint a decemberi tőkeemelés összege volt.)

A közgyűlés ennek kapcsán kizárta a jelenlegi részvényesek elsőbbségi jogát. Erre a javaslat indoklása szerint a minél gyorsabb és sikeresebb jövőbeli tőkeemelésre volt szükség.

A közgyűlés Szabó Levente Lászlót, a Takarékbank vezérigazgatóját külső igazgatósági taggá választotta.

(A szerző rendelkezik FHB-részvénnyel)