Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az összevont román pénzügyi felügyelet (ASF) szerdán fizetésképtelenné nyilvánította az Astrát, megvonta működési engedélyét és felszámolást kezdeményezett ellene, miután a társaság nem hajtotta végre a hatóság által előírt feltőkésítést.

A jegybank csütörtöki közleményében ismerteti: a romániai Societatea Comerciala de Asigurare-Reasigurare Astra S.A. Biztosító - illetve annak magyarországi fióktelepe - a biztosító tevékenységi engedélyének visszavonásáról rendelkező román felügyeleti döntés után is köteles teljesíteni biztosítási szerződésekből eredő kötelezettségeit és rendezni a díjfizető ügyfelek, illetve a vétlen károsultak kárait mindaddig, amíg a román bíróság el nem rendeli a biztosító felszámolását.

A biztosító a felszámolás elrendeléséig, illetve a román törvények előírása szerint ezt követően egy átmeneti időszakig (az ügyfélszerződések fennmaradásának időpontjáig) köteles rendezni a díjfizető ügyfelekkel szembeni károkat. Az e célra létrehozott romániai és magyar garanciaalapok csak ezt követően veszik át a kártalanítási feladatokat.

A magyarországi fióktelep valamennyi kommunikációs csatornáján - online, e-mailben vagy telefonon - a megszokott módon fogadja a kárbejelentéseket és kezeli az ügyfelek ügyeit - erősítette meg az MNB az Astra Fióktelep vezetőivel történt csütörtöki egyeztetése nyomán. A jegybank azt javasolja, hogy a biztosító kárt szenvedett ügyfelei mielőbb jelentsék be kárigényüket az Astra Fióktelephez, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) esetében a károkozó biztosítottak mellett a vétlen károsultak is.

Az MNB szerint célszerű volna, ha az ügyfelek Astra-biztosításaikat évfordulóra felmondva más biztosítónál kötnék újra. A jegybank szerint az Astra Fióktelep együttműködése esetén lehetőség van a még nem lejárt évfordulójú - például kgfb - biztosítási szerződéseknek a két fél közös megegyezésével történő akár azonnali megszüntetésére is. A kgfb esetében azonban más biztosítónál ugyanezen időpontban új szerződést kell kötni, különben a kieső időszakra magas fedezetlenségi díjat kell fizetni - teszi hozzá.

Az MNB ismételten hangsúlyozta, az Astra Fiókteleptől és a közvetítőktől elvárja, hogy ne kössenek és közvetítsenek újabb biztosítási ügyfélszerződéseket. Az ügyfelek tájékoztatása érdekében a jegybank rövidesen a legfontosabb kérdéseket és válaszokat összefoglaló fogyasztóvédelmi tájékoztatót jelentet meg honlapján.

A CLB Biztosítási alkusz arra figyelmeztetett, hogy a még hiányzó díjakat be kell fizetniük az ügyfeleknek.