Fontos bejelentést tett a magyar milliárdos - frissített

A Waberer’s International Zrt.-t alapító Waberer György arra készül, hogy felmondja volt cégével a névhasználati szerződést.
Szakonyi Péter, 2017. június 20. kedd, 18:10

Nagy figyelmet keltett a Waberer's tőzsdei bevezetésének hétfői bejelentése. A többször elhalasztott lépést végül a cég jelenlegi tulajdonosa, a Mid Europa tette meg. (Az alapító Waberer György tavaly nyáron eladta részesedését, és azóta nem vesz részt a társaság vezetésében sem.)

A Budapesti Értéktőzsde életében mérföldkőnek tartott bevezetést a Waberer's elmúlt években nyújtott jó teljesítményével, hatékony működésével és piaci részesedésével támasztották alá a hétfőn megtartott befektetői fórumon is, amelyet a Portfolio.hu szervezett. A fuvarozási cég adatai valóban ígéretesek: 3500 kamion, európai lefedettség, gazdaságos üzemméret, organikus és vállalatfelvásárlással támogatott növekedés. A részvényjegyzési periódus kapcsán nem érdektelen a kockázatok számbavétele sem - annál is inkább, mivel ezek jó részét, korrekt módon a 463 oldalas kibocsátási tájékoztató is felsorolja (a dokumentum döntő hányada angolul íródott, a magyar rész alig harminc oldal). A részvényjegyzési időszak június 29-én zárul, az első kereskedési nap várhatóan július 6. lesz.

Miből jön a nyereség?

A cégcsoport árbevétele 2014 óta folyamatosan nőtt, 496,2 millió euróról 2016-ra 572,4 millió euróra. A befektetési tájékoztatóban ugyanakkor a tavalyi bevételhez már hozzácsapták a Waberer's Biztosító és a most megvásárolandó lengyel Link szállítmányozási cég eredményeit. E kettővel együtt az árbevétel 676,1 millió euróra hízott, ami csaknem 30 százalékos növekedést jelentene a 2015-ös évhez képest.

A fuvarozási üzletág tavaly 7 millió eurós veszteséggel működött, a biztosító ugyanakkor 11 millió euró nyereséget produkált tavaly. Összehasonlításul érdemes megjegyezni, hogy a szállítmányozási üzletág 2015-ben még 12 millió eurós profittal zárt. Az eredményesség csökkenésére figyelmeztet az egy részvényre jutó nyereség is: 2015-ben ez 0,78 euró volt, tavaly viszont már csak ennek közel fele: 0,43 euró.

Pontosított a Waberer's
A cikk megjelenése után a cég az alábbit közölte:

"A nemzetközi fuvarozási üzletág a 2016-os évben mintegy 13 millió euró korrigált kamatfizetés és adózás előtti eredménnyel (recurring EBIT), valamint körülbelül 8,2 millió euró korrigált nettó mérleg szerinti eredménnyel zárt (pro-forma számok, a Wáberer Hungária Biztosító Zrt és a Közdűlő-Invest Kft. felvásárlásával kiegészített adatok). Az egyéb üzletágak (amelybe beletartozik a harmadik felek részére nyújtott biztosítási tevékenység) mintegy 4,9 millió eurós korrigált kamatfizetés és adózás előtti eredménnyel (recurring EBIT), valamint körülbelül 3,4 millió euró korrigált nettó mérleg szerinti eredménnyel zárt (pro-forma számok, a Wáberer Hungária Biztosító Zrt és a Közdűlő-Invest Kft. felvásárlásával kiegészített adatok).

Ezek az információk a tájékoztató 121. oldalán olvashatók.

Eltűnik a márkanév

A tájékoztatóban három oldalon át sorolt kockázatok mindegyike megfontolandó, de ezek közül ez egyik különösen figyelemre méltó:

A csoport márkaneve védjegyszerződés hatálya alá tartozik, amelynek alapján használati jogát a csoport nem biztos, hogy a jövőben is meg tudja tartani.

Márpedig Waberer György kedd délután bejelentette: a Waberer's márkanév és cégnév használatának jogát az erről rendelkező szerződés lejártakor, azaz 2018 nyarán felmondja.

A névhasználati jogot a nagyvállalkozó a vállalat maradék mintegy 40 százalékával együtt adta át az új tulajdonosnak, korábbi befektetőtársának, a Mid Europa befektetési cégnek. A zrt. alapítója és korábbi társtulajdonosa 2016 júniusában vált meg maradék részesedésétől.

Waberer a tervezett lépés kapcsán lapunknak elmondta: tavaly a tulajdon átruházásáról kötött megállapodás elválaszthatatlan eleme volt az európai nemzetközi közúti fuvarozás egyik legjobban ismert márkanevének használatáról szóló megegyezés.

Waberer György 2003 óta részvevője a 100 leggazdagabb magyar üzletembert rangsoroló kiadványnak. A Napi.hu idén májusban megjelent 2017-es listáján 70 milliárd forintra becsült vagyonával a 13. helyen állt.  Ugyanezen lap befolyásbarométerén pedig a 25. helyre rangsorolták őt a kiadó által felkért politológusok.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Chares, 2017.06.21 07:28

Mintha idehaza még mindig nem értenék a brand lényegét: ahhoz kapcsolódik minden, ami egy cégről valaha kialakult, legfőképpen a bizalom. Ha belepiszkálsz a brand-be, akkor a bizalommal játszol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html