A megállapodás értelmében a Palatin a szerződés megkötésekor 7,5 millió euró összegre jogosult. A Palatin és a Richter az európai törzskönyvi engedély megszerzése érdekében közösen fejlesztik tovább a készítményt. A Palatin előzetes várakozásai szerint az európai közös fejlesztési tevékenységbe fektetett költségei az európai törzskönyvezési folyamat végleges lezárását követően térülnek meg. A licencbe vett földrajzi területeken az értékesítési, marketing és kereskedelmi tevékenység, valamint a kapcsolódó költségek kizárólag a Richtert terhelik majd - olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint a Palatin további 2,5 millió euró kifizetést kap, miután megkezdi a fázis III klinikai vizsgálatokat az Egyesült Államokban. A Palatin továbbá összesen 20 millió euró törzskönyvezéshez kapcsolódó mérföldkő-kifizetésre jogosult. A licencbe adott földrajzi területekre vonatkozóan, az értékesítésből származó, a Palatint illető mérföldkő-bevételek elérhetik a 60 millió eurót, ezen felül a Palatin royaltyra is jogosult a nettó árbevételre vetített alsó kétszámjegyű tartományban.

"Nagyon örülünk, hogy a nőgyógyászati termékek fejlesztésében és értékesítésében vezető szerepet betöltő Richtert tudhatjuk európai partnerünknek a bremelanotide-ra. Nőgyógyászati hálózatuk 500 millió dollár árbevételt ért el 2013-ban, jelenlétük meghatározó és egyre növekvő Európában és egyéb régiókban" - jelentette ki Carl Spana, a Palatin elnök-vezérigazgatója. "Ez az együttműködés jól beleillik a Palatin globális stratégiájába, mely a bremelanotide-ot azon több millió szexuális diszfunkcióval küzdő nő számára szeretné elérhetővé tenni, akik biztonságos és hatékony kezelést keresnek." Spana hozzátette: "Arra összpontosítunk, hogy 2014 utolsó negyedévében megkezdjük a bremelanotide fázis III klinikai vizsgálatait, valamint, hogy folytassuk a korábban már megkezdett tárgyalásokat potenciális partnerekkel az Egyesült Államokra és más földrajzi területekre."

Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója, hozzáfűzte: "Elégedettek vagyunk a Palatin együttműködés létrejöttével, amellyel elősegíthetjük a bremelanotide program fejlesztését a női szexuális diszfunkció kezelésére. A nőgyógyászat stratégiánk meghatározó és növekvő jelentőségű területe. Elkötelezettek vagyunk az olyan fejlesztések mellett, amelyek a hölgyek életminőségére jelentős hatással bíró nőgyógyászati rendellenességek kezelését célozzák. A bremelanotide fejlesztése és piaci bevezetése illeszkedik jelenlegi stratégiánkba, amely szerint innovatív, kategóriájában első vegyületeket viszünk piacra. Bízunk a bremelanotide további fejlesztésének és piaci bevezetésének sikerében, egy terápiás hiányterületen kínálva kezelést a szexuális diszfunkcióval küzdő nők számára."