EUR
313.87
USD
282.45
BUX
27011.72 1.33%
OTP
6890 -1.92%

Fontos változás a boltokban

Zökkenőmentesebbé teszi a vásárlást a digitális árcédula, mert ezzel a vevők minden időben a tényleges árakkal szembesülhetnek - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az M1-en.
MTI-Eco, 2016. január 8. péntek, 21:38

Jelenleg az árcédulákat macerás cserélgetni, a kereskedők nem tudják az árakat a pénztárgépben is másodperc pontosan a változáshoz igazítani.

A digitális árcédulával viszont amellett, hogy olcsóbb a címkék cseréje, lehetővé válik az árváltozások valós idejű követése, így árváltoztatás esetén az új fogyasztói ár egyszerre jelenik meg a pénztárgépben és a polcon. Ennek eredményeként megszűnik az a probléma, hogy a vásárló - a címkecsere időigényessége miatt - csupán a pénztárhoz érve szembesül a megváltozott árakkal.

A fogyasztóvédelmi szabályok értelmében, ha egy vásárló a polcon, a nyugtán, avagy az áruházi újságban eltérő árakkal találkozik, a legalacsonyabb árat kell megfizetnie. A kereskedők számára nem éri meg félóránként, ötpercenként változtatni az árat, mert ha a vásárló zavarba jön, a jövőben esetleg máshol vásárol.

A magyar fogyasztóvédelem minden vonatkozó uniós szabályozást átvesz, így azt is, miként kell az árat feltüntetni, valamint az előírást, miszerint kötelező jelezni az egységárat is - mondta az OKSZ főtitkára.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .