Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB az elszámolási törvény felhatalmazása alapján 16 pénzügyi intézménnyel szemben indított 2015 április végén közérdekű pert.

A keresetek célja annak megállapítása volt, hogy az intézmények - forint alapú, illetve ténylegesen devizában törlesztett - fogyasztói kölcsön- és lízingszerződéseinek részévé tett, 2010. november 26-át követően közzétett általános szerződési feltételek (ászf) egyes előírásai (amelyek egyoldalú kamat-, díj- illetve költségemelést tesznek lehetővé a pénzügyi intézménynek), illetve a korábban közzétett ászf-ek ezt követő módosításainak egyes részei tisztességtelenek, ezért érvénytelenek.

A perek döntő többsége jogerősen lezárult. Egyetlen esetben még felülvizsgálati eljárás van folyamatban a Kúria előtt, egy további perben az eljárást a bíróság felfüggesztette. Két érintett pénzügyi vállalkozás a per időszakában - más, korábban így döntő pénzügyi intézményekhez hasonlóan - önkéntesen alávetette magát az adott időszakra vonatkozó elszámolási kötelezettségnek, így ezen eljárásokat a bíróság megszüntette.

Az MNB valamennyi lezárult eljárásban érdemben pernyertes lett. A bíróságok ugyanis úgy foglaltak állást, hogy a pénzügyi intézmények perrel érintett ászf-jei az érintett időszakra vonatkozóan is nagyobb részben tisztességtelennek, s így érvénytelenek voltak. A jegybank pernyertességével befejeződött perek öt intézménynél az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék, egy esetben a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla, öt szolgáltató esetében pedig a Kúria felülvizsgálata során hozott jogerős ítéletével zárultak. A bíróság két bankkal szembeni pert - tekintve, hogy az érintett intézmények egyes szerződési kikötéseket konzorciálisan alkalmaztak - egyesített, és a jegybank keresetét ekként bírálta el.

Az MNB tapasztalatai szerint a közérdekű perekben kifogásolt szerződési kikötések lényegében azonosak voltak azon kikötésekkel, amelyek tisztességtelenségét a bíróságok már korábban - a bankok által a magyar állammal szemben indított elszámolási perekben - megállapították. Ennek megfelelően a bírói testületek álláspontja a közérdekű perekben is jellemzően igazodott a korábbi eljárásokban már kimunkált bírói gyakorlathoz.

Az érintett pénzügyi intézményeknek a 2010. november 26-át követő időszakra vonatkozóan a perek eredményeképpen, az ezt megelőző időszakra vonatkozóan pedig a törvény erejénél fogva kell elszámolniuk a tisztességtelenül elvont összegekkel.

Az elszámolási értesítőket - a két időszakra vonatkozóan egyben - 2015. szeptember 30-ig kellett postára adni a fogyasztóknak, 8 pénzügyi intézménynél azonban (az őket érintő perek lezárultának időpontja miatt) az elszámolás későbbre tolódik. Az elszámolási értesítők részletes információin túl a közérdekű perek eredményéről és az értesítők megküldésének határidejéről a pénzügyi intézményeknek honlapjukon és fiókjaikban is tájékoztatniuk kell ügyfeleiket.