Az autóipari beszállítóként működő, szélvédők fröccsöntésével és vulkanizálásával foglalkozó török-német tulajdonú cégnél valószínűleg azért bocsátották el a tisztségviselőt, mert a képviselet komoly bérkövetelésekkel tervezett előállni a közelgő bértárgyalásokon - közölte Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke.

Az elbocsátás ugyanazon a napon történt, mint az FKF-nél. Székely szerint a forgatókönyv is ugyanaz, mint a fővárosi cégnél, s e két ügyet közösen kell kezelni. A különbség pusztán annyi, hogy Aszódon nem a rendkívüli felmondás eszközével éltek.

A portál szerint a döntés utáni 12 órában 2 műszak 186 dolgozója állt ki a szakszervezeti tisztségviselő mellett és ellenakciókat helyeztek kilátásba. A VDSZ elnöke kompromisszumos megállapodást javasolt a Richard Fritz Kft.-nek, ám azt a társaság vezetése elutasította.

A VDSZ a felmondás azonnali visszavonását követeli, s egyben kezdeményezi a szakszervezetek közös egyeztetését a kialakult helyzetre vonatkozóan, hogy a hasonló jelenségekből ne legyen tendencia.

A Richard Fritz Kft. 1993 óta van jelen Magyarországon: itteni dolgozói létszáma körülbelül 300 fő, amelyből mintegy 90 fő kölcsönzött munkás.

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt.-nél még múlt hét pénteken azonnali hatállyal megszüntették, a cégnél működő szakszervezet titkárának, valamint a három szakszervezeti koordinátornak a munkaviszonyát - éppen a bértárgyalások kellős közepén. A részletekről itt olvashat.