November 28-án tárgyalt a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Metro vezetése. A cég a bérek kapcsán olyan ajánlatot tett, ami meglehetősen távol állt a KASZ követelésétől, így ezt az ajánlatot a tárgyalódelegáció nem fogadta el.

A Metro pedig a bérajánlatát visszavonta, és a mai napra újabb béremelési javaslatot készített. A második ajánlat ugyan némiképp eltért az előzőtől, azonban nem tartalmaz érdemi előrelépést, amit ezért a KASZ nem tudott elfogadni - adta hírül a szakszervezet.

Mivel tisztán látszik, hogy a tárgyalások nem vezetnek eredményre, a KASZ megalakította a sztrájkbizottságot. A cégnek a jogszabályok szerint 7 napja van arra, hogy tárgyaljon a szakszervezettel, és elfogadható bérajánlattal álljon elő.

Ha ez nem történik meg, sztrájk lesz, mégpedig olyan időpontban, amely fájni fog a cégnek - fogalmazott a KASZ. A szervezet hamarosan közzéteszi a követeléseit, azonban a cég ragaszkodik ahhoz, hogy a mai napon kommunikálja saját béremelési terveit a dolgozók felé, ezért fontos leszögezni, hogy az nem egyezik a szakszervezet véleményével - írta közleményében a KASZ.

A korábbi hírek szerint a Metro Kereskedelmi Kft. mintegy 2600 munkavállalója 40-50 százalékát garantált bérminimumon foglalkoztatja, az összeg az idei bruttó 161 ezer forintról jövőre kötelezően 180,5 ezerre nő. A KASZ bruttó 185 ezer forint körüli minimális keresetet szeretne elérni - írtuk meg korábban.

Fejtörést okozhat a Metrónál a középvezetők helyzete is, akik négy-öt éve várnak a béremelésre. Vannak közöttük, akik 190 ezer forintot keresnek, esetükben elkerülhetetlennek tűnik a 30-40 ezres pluszjuttatás, hiszen a növekvő bérminimummal összecsúsznak a bérsávok, és feszültség alakulhat ki a dolgozók között.