A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Az Erste múlt héten kiadott profitfigyelmeztetésében az egyik legjelentősebb tételt, a 410 milliárd eurós leírást az osztrák cds-állománya könyvelési gyakorlatának alapvető megváltoztatása okozta − a Financial Times szerint azonban elképzelhető, hogy eddig tévedésből könyvelt máshogyan az Erste. A legnagyobb osztrák bank a nemzetközi számviteli szövetség (IASB) standardjainak júliusi változásaira hivatkozott, és a vélt módosítások miatt visszamenőleg is tisztázott néhány tételt mérlegében − ennek az eredménye volt a cds-eken eszközölt jókora leírás. Az FT forrásai szerint azonban a bank által hivatkozott IASB-közleményben semmi más nem állt, mint az addigi könyvelési szabványok megismétlése, inkább az a különös, ahogyan az Erste eddig könyvelte cds-eszközeit.

Saját magát shortolta a JP Morgan

Az eszközállománya alapján második legnagyobb amerikai bank, a JP Morgan Chase meglepő fedezeti pozíciót nyitott saját kamatkülönbözeti felárának emelkedésére − és negyedéves profitjának közel felét kitevő összeget, 1,9 milliárd dolláros nem realizált bevételt hozott össze ebből a bankcsoport. A kamatkülönbözeti felár emelkedése arra utal, hogy a befektetők szerint növekednek a bank nemfizetésére utaló kockázatok. A JP Morgan szerint ez a fedezeti pozíció nem kereskedési ügylet, hanem csupán egy számviteli megoldás. (Igaz, szimplán könyvelési tételnek rendhagyóan nagy.) A bankok pénzügyi jelentéseinek átláthatatlansága miatt nem lehet megbecsülni, hogy mennyire elterjedt gyakorlat ez az amerikai pénzügyi szektorban, ám a Marketwatch cikke felhívja a figyelmet, hogy a Morgan Stanley is élt már hasonló megoldásokkal.

Az Erste egészen mostanáig pénzügyi garanciaként kezelte cds-pozícióit, ami lehetővé tette, hogy kevésbé volatilisen számolja el az eszközök piaci árának ingadozását. A pénzügyi garanciák azonban inkább a hagyományos biztosításokhoz hasonlítanak, és csak abban az esetben kell elkönyvelni az általuk okozott veszteségeket, ha a károsult ezt bizonyítja. A lap által megkérdezett pénzügyi szakértők szerint ez szokatlan, hiszen a cds-eket általában piaci árukon könyvelik el a pénzintézetek. A jelek szerint az Erstének sem jött be ez a megoldás, ha a gyakorlat megváltoztatásáról döntött. Sem az Erste, sem a bank könyvvizsgálatát végző Ernst & Young nem kommentálta az ügyet.

A különös számviteli megoldás mindenesetre felhívja a figyelmet arra, hogy a pénzintézeteknek nem kötelességük, hogy részletesen közzétegyék az eszközeik értékelésére használt számviteli megoldásokat, így gyakran kétséges, hogy mennyire megbízhatóak a mérlegükben szereplő tételek. Különösen az államkötvény-kitettségre vonatkozó könyvelési szabályokat értelmezik rugalmasan a bankok, márpedig a kérdés szabályozásának egyértelműsítése az európai adósságválság tekintetében kifejezetten aktuális lenne − mondta az FT-nek a JP Morgan számviteli szakértője.