Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A többször megpályáztatott, végül a 817 milliós irányár helyett csak 300 millió forintért a Mészároshoz köthető Zion Europe Kft. ajánlatát fogadta el a felszámoló a CMB Holding Kft., úgy, hogy januárban egy másik cég 370 milliós ajánlatát még kevesellték. Az ingatlan valódi értékét 1,2 milliárd forintra becsülték szakértők, ezért is meglepő, hogy a balatonakali Strand-Holiday Kemping tulajdoni lapján az új tulajdonosi bejegyzés után egy héttel a B3 Takarék nyújtott be jelzálogbejegyzés iránti kérelmet.

A lap szerint a hitelt még 2008-ban terhelték az ingatlanra, amikor a svájci bejegyzésű SCD Holding volt a kemping tulajdonosa, amely Jászai Gellért érdekeltségébe tartozott, aki most a Mészáros résztulajdonában álló Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója. A balatonakali kemping tulajdoni lapján feltüntetett 76 millió eurós hitelt 2008-ban még a Raiffesen és a CIB Bank kettőse adta. Őket 2016 végén kiváltotta az MKB Bank, az viszont nem egyértelmű, hogy a zálogjogot átvállalja a B3 Takarék, vagy újat biztosít.

Cáfol a cég

Az írás megjelenését követően a Konzum Nyrt. közleményt adott ki, melyben azt állítja, hogy valótlanok a Magyar Nemzet állításai. A tőzsdén is jegyzett cég közvetett tulajdonában álló ZION Europe Ingatlanforgalmazó és Hasznosító Kft. tulajdonszerzését megelőzően már bejegyzett zálogjog a törvény erejénél fogva megszűnik, a zálogjog az ingatlan tulajdoni lapjáról törlésre kerül. A Konzum azt ígéri, hogy az érintett média szerepét, magatartását, az eset összes körülményét és a részvények piaci árára történő esetleges hatását mérlegelve megteszi a szükséges jogi lépéseket.

A takarékszövetkezeti integráció állatorvosi lovának tekinthető, 10 szövetkezet egyesületéből létrejött B3 Takarék nem először tűnik fel Mészáros Lőrinc környékén: a vállalkozó a hitelintézettől vett fel 890 millió forintot a Nap TV székház megvásárlására, korábban pedig felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix Csilla 1,24 milliárd forint hitelt vett fel etyeki és mányi telkekre - emlékeztet a lap, amely szerint a takarék nemrég nyitott üzletet a Mészáros tulajdonában lévő Talentis Group herceghalmi irodaházában.