Az új ügyvezető igazgató a lapnak elmondta: a felszámolás alatt lévő, száznegyven éves múltra visszatekintő céget a Mozdony és Vasúti Járműjavító Kft. vásárolta meg. A Céginfo.hu adatai szerint az utóbbi kft. 2015. november végéig Sky-Car Kft. néven működött, a fő tevékenysége a személygépjármű kölcsönzése. Glattfelder Béla november 30-án került az ügyvezetői székbe. A cég tulajdonosa az É-D Vascentrum Ingatlanforgalmazó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amelynek többségi tulajdonosa a miskolci székhelyű Tábor-Rét Kereskedelmi Kft., ennek viszont egy amerikai, Wilmingtonban bejegyzett, feltételezhetően offshore cég (Everett Trading Incorp.) a tulajdonosa.

Kibérelték a Vasjármű volt szombathelyi telephelyét, jelenleg a tevékenység megkezdéséhez szükséges engedélyek megszerzésén dolgoznak. Glattfelder szavai szerint szeretnék átvenni a Vasjármű valamennyi alkalmazottját, különösen azokat akik a termelésben dolgoznak. Vizsgálják, hogy a dolgozók átvételéhez milyen állami támogatást kaphatnak.

A sikeres értékesítés tényét az MTI érdeklődésére hétfőn megerősítette Péter Márta, a MÁV Vasjármű Kft. felszámolója is. A MÁV Vasjármű Járműjavító Kft. felszámolását tavaly májusban a Szombathelyi Törvényszék rendelte el, a cég ugyanis 270 hitelezőnek összesen csaknem egymilliárd forinttal tartozott, a hitelezők pedig nem járultak hozzá a korábbi fizetési moratórium meghosszabbításához.

A Vasjárműnek a felszámolás ellenére 2015 végéig folyamatosan voltak megrendelései, az üzemben jelenleg is folyik a munka, a tavalyi évben egymilliárd forint körüli árbevételt ért el.

Péter Márta kiemelte: a felszámolás során a gépeket, berendezéseket, eszközöket sikerült értékesíteni, az így befolyt összegből elégíthetik ki a hitelezők igényeit. A cégnek ingatlanvagyona nem volt, a telephelyet bérelték. A vagyonelemek új tulajdonosát ugyanakkor már nem terhelik a cég korábbi tartozásai, így remélhetően megnyílik a lehetőség a további fejlesztések előtt.

A felszámoló örömét fejezte ki, hogy sikerült megtartani a 220 munkahelyet és Szombathelyen tovább folytatódhat a vasúti járműgyártás.

A kisgyőri székhelyű autókölcsönző Sky-Car Kft. 2015. november 30-án váltott Mozdony és Vasúti Járműjavító Kft. névre.