A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A ma hatályba lépő rendelet nem igazán termelőbarát − bár kétségkívül tartalmaz valódi kedvezményeket −, és erőteljesen csökkentheti a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségét. A termelők az utolsó pillanatig bíztak benne, hogy nem csak a saját maguk által üzemeltetett gépjárművekre és nem csak a szántóföld és telephely, székhely közötti távolságra vonatkozik majd, de csalódniuk kellett.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részt vett a jogszabály előkészítésében és igyekeztek a termelők és feldolgozók minél szélesebb körére kiterjesztetni a mentességet. A kamara elfogadja, hogy a rendszer elindulása miatt szükség volt a gyors rendeletalkotásra, de a működés tapasztalatait több szakmai és érdek-képviseleti szervezettel közösen át kívánják tekinteni az esetleges módosítások érdekében − válaszolták lapunknak. A rendelet elsősorban a költségvetési szempontokat veszi figyelembe, és szűk körnek ad kedvezményt − kimaradt belőle a teljes állattenyésztés, az erdészet, a gyümölcstermesztés, valamint az élelmiszer-szállítás is.  Mindhárom ágazat erősen forráshiányos, így az e-útdíj minden bizonnyal a termékek drágulásához vezet majd.

A kedvezményezettek sem örülhetnek maradéktalanul, mert akkora gépparkja a nagyobb cégeknek sincs, hogy az összes betakarított terményt saját üzemeltetésű járművel vigyék el a saját telephelyükre, a kisebb termelőknél pedig minden betakarítási és talajmunka bérmunkában történik. A nagyobb, szolgáltatással is foglalkozó termelőknek sem feltétlen éri majd meg ilyen feltételek mellett a tevékenység folytatása. Ráadásul a rendelet szerint csak július elsejétől igényelhető a települési jegyzőktől a hatósági bizonyítvány, vagyis a tavaszi munkáknál nekik is fizetniük kell majd. Piaci számítások szerint a legrosszabbul a 100 kilométernél messzebbről szállítók járnak: már egy száz kilométeres fuvar esetében 2500 forint lehet az útdíj. A Jászságból vagy a Hajdúságból a dunai kikötőkbe szállított gabona után pedig akár 5 ezer forintot felszámíthatnak, de rosszul jár a konzervipar és a gyümölcslégyártás is.