Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Görög Pénzügyi Stabilitási Alap, a HFSF közleménye szerint Jelasityot az illetékes kiválasztó testület és a görög pénzügyminisztérium döntése alapján az alap Általános Tanácsába (General Council) nevezték ki ügyvezetői jogokkal nem rendelkező tanácstagnak, miután Eliasz Karakitszosz lemondott. A kinevezés október 2016. október 18-ától 2017. június 17-éig hatályos.

Jelasity Radován az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója. 2004-2010 között a Szerb Nemzeti Bank elnöke volt, ezt megelőzően pedig annak alelnöke. Banki pályafutását a frankfurti Deutsche Banknál kezdte, ahol négy éven át Kelet-Közép-Európáért felelős területi vezetőként dolgozott. A bajai születésű bankvezér Budapesten járt középiskolába. A chicagói Illinois Egyetem pénzügyi szakán szerzett MBA fokozatot a Belgrádi Egyetem közgazdasági diplomája után, és többek között a McKinseynél is dolgozott Frankfurtban.

A HFSF-et 2010 júliusában hozták létre Görögországban, hogy az adósságválság miatt megrendült helyzetű görög bankszektor stabilitását megőrizzék. Majd 2010 szeptemberében kezdte meg működését, ezt követően 50 milliárd eurónyi forrásból részesült az Európai Pénzügyi Stabilátási Eszköz (EFSF) révén a görög bankok feltőkésítésére. A szervezet kettős vezetői struktúrával rendelkezik: az általános tanács (general council) és a végrehajtó testület (executive board) áll az alap élén. Előbbi tagjává nevezték most ki az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatóját, akit - mivel új ügyvezetői feladatokat nem kapott - minden bizonnyal nem fog zavarni meglévő feladatainak ellátásában új megbízatása.