A Sólyom magyar légitársaság hétfőn jelentette be, hogy prémium gyűjtőmárkává kívánják tenni a céget, ezért először az "elismert dinamikus üzletemberekből álló" Sales One Kft.-ben vettek tulajdonrészt. E cég egyik tulajdonosa jelenleg nagy értékű adócsalás gyanúja miatt előzetesben ül, s az ügyvezetőnek is csak most csitultak el a legutóbbi kétesebb ügyei - értesült az Index.

A Sales One Kft. egyik alapító-tulajdonosa, Janicsek Béla május 23-a óta előzetes letartóztatásban ül nagy értékű áfacsalás gyanúja miatt. A kiskőrösi vállalkozó neve onnan lehet ismerős, hogy a felszámolás során ő szerezte meg a csődben lévő Pölöskei Szörpöt négy évvel ezelőtt. A cég legutóbb a tavaly téli szörpháború kapcsán került elő, amikor Janicsek egy szolnoki vállalkozóval karöltve, egy általuk megrendelt, de nem auditált jelentésre hivatkozva betámadták a versenytárs Ági szörpöt azzal, hogy nincs a termékükben elég gyümölcs. Így próbálták megszerezni a cég megrendelőit.

Janicseknek elég sok általa alapított cégnél nem volt szerencséje, a legtöbbet hamar továbbadta, és a cégek pár éves működés után adóhatósági felszámolásra kerültek. Így járt a Céginfo adatai szerint az Icom Fabrik Kft., az INFO-szóró, a Schwartz-System, a Kőrös-Depó, a Vadkert Depó Kft., a Vinegar-Kőrös Kft., a Kőröstár, és a Logimex Kft. nevű kft-je is, a Kőrös Inkubátorház Kft.-nek most törölték az adószámát, így az előzetesben szinte csak a Pölöskei Szörp Kft., a Janicsek Kft. és néhány frissen alapított cég napi ügyeiből marad ki.

Az ügyvezetőnek is vannak ügyei

A friss Sólyom-partner Sales One ügyvezetője körül sincs rendben minden: a cég vezetője az a Kenyeres Sándor Pál, aki az Aranyközpont Zrt. közelmúltbeli botrányos csődjében játszott főszerepet. Az üzleti modell az Aranyközpontnál elég egyszerű volt: a cég ügyfelei befizetett pénzükért sem aranyat, sem mást nem kaptak. Az Aranyközpont számos, kényszerből felszámolt cégben érintett tulajdonosa, Sipos István már elég régóta húzta az időt az ügyfelek kifizetésével, amikor ismeretlen új befektetőket képviselve megjelent a szóban forgó Kenyeres Sándor, aki nem sokkal később már operatív vezetőnek nevezve magát. Kenyeres azt ígérte, hogy 15 napon belül minden panaszosnak rendezik a kárát. Ez nem történt meg, majd Kenyeres egy harmadik partnert okolt, hisztérikus pánikkeltéssel vádolta a sajtót, és a szerinte mögöttük álló versenytársakat. Kenyeres a cégnyilvántartás szerint soha nem volt semmilyen vezető tisztségviselő a cégben - olvasható az Indexen.

Kenyeres eközben eltűnt az azóta felszámolás alá került Aranyközpont környékéről. (A Prestige Sales House Kft. nevű cégét pont akkoriban vont végrehajtás alá a NAV.) Most pedig már a Sales One csapatát erősíti ügyvezetőként, ezúttal hivatalosan is.

A portál megkereste a Sales One-t az ügyvezető és tulajdonos korábbi ügyei kapcsán, de szerda délután többszöri próbálkozásra sem vették fel telefonjukat.