A portál kereskedelmi banki forrásai szerint a pénzintézetek nagyon ódzkodnak attól, hogy 10 millió forintos állami kamattámogatásos hitelt adjanak azoknak a házaspároknak, akiknek nincs egyetlen gyerekük sem, és nincs jelentősebb ingatlan- vagy egyéb vagyonuk. Az ilyen párok többsége várhatóan azzal kénytelen majd szembesülni, hogy nem találja őket hitelképesnek a bank, magyarán, nem kapnak olcsó kamatozású hitelt.

Egy ilyen párnak a legnagyobb összegű konstrukcióban azt kell vállalnia, hogy összeházasodik, és 10 éven belül három gyermekkel gyarapítja a családot. Ha ezt a vállalást megteszi, akkor gyakorlatilag automatikusan felvehet 10 millió forint vissza nem fizetendő állami támogatást, amelyet új lakás vásárlására kell fordítania (a részletekről korábbi cikkünkből tájékozódhat).

Akinek viszont nincs jelentősebb vagyona, az ezen a ponton várhatóan el fog bukni. A Bankmonitor mintaszámolása szerint ha egy gyermektelen fiatal pár bevállal 3 gyereket, és felveszi a 10 milliós támogatást és a 10 millió forintos hitelt, a maximális 25 éves futamidő esetén az első tíz évben havi 47 ezer forintos törlesztőjük lesz. Ha eltelik a 10 év és egyetlen gyermek sem születik meg. a törlesztő a 15 évben havi 268 ezer forintra ugrik (mivel azonnal vissza kell fizetniük büntetőkamatokkal a 10 milliós támogatást plusz a kedvezményes kamatú hitel visszamenőlegesen is piaci kamatozásúvá válik).

Ez azonban olyan kockázat, amelyet a bankok nem fognak vállalni, mert a pár által (20 millió forintért vagy kissé többért) vett ingatlan nem fog kellő fedezetet nyújtani számukra. Ráadásul ha baj van, akkor első helyen az állami támogatáshoz tartozó összeget kell egy esetleges végrehajtásból, az ingatlan elárverezéséből kifizetni, a bank csak ezután következik. Ahhoz tehát, hogy egy gyermektelen házaspár fel tudja venni a 10 milliós hitelt, jelentősebb vagyonnal kell rendelkeznie, ami nem az életüket most megalapozó fiatalokra jellemző helyzet - írta a hvg.hu.

A csok a társadalmi realitások figyelmen kívül hagyásával, íróasztal mellett született, meglehetősen életidegen elképzelés - mondta a Népszabadságnak Adler Judit, a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője. Véleménye szerint nem életszerű azt remélni, hogy a három- és többgyermekesek nagy számban és arányban fel tudják vállalni az új lakás építésének terheit vagy hogy az egy- és kétgyerekesek a csok kínálta lehetőségek miatt számottevő mértékben vállalkozzanak újabb jövevényre. A még gyermektelen fia­tal házaspárokat pedig társadalmi felelőtlenség beleugrasztani rögtön három gyermek vállalásába, hiszen nincs tapasztalatuk a reális döntéshez.

Kockázatos dolog a házasság elején meglévő gyerekvágyakra szerződést kötni, ráadásul úgy, hogy nem nézzük meg az "apró betűt". Hiszen egy válás után katasztrofális helyzetbe jut mindkét fél, vagy a nem teljesült gyermekvágyak esetén, amikor súlyos büntetőkamatokkal kell visszafizetni a pénzt, amire nem biztos, hogy futja a használt lakás árából. Ez kísértetie­sen hasonlít a frankhiteles eladósodáshoz - mondta a Magyar Narancsnak Szikra Dorottya társadalomtudós.