Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hiánytalan és folyamatos a gyógyszerellátás - írja közleményében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) annak kapcsán, hogy kigyulladt, majd részben leégett egy budaörsi gyógyszerraktár, a UPS Healthcare ötezer négyzetméteres depója, legalább háromezer négyzetméteren csaptak fel a lángok - írja az mno.hu.

A közlemény megnyugtató hangneme ellenére a tűzeset okozhat ideiglenes gyógyszerhiányt: a lap értesülése szerint a tűzkár két cég lerakatát érinti, és többtonnányi csomagolt, szállításra előkészített gyógyszer égett el a helyszínen. A kár annak ellenére is jelentős lehet, hogy a szakszerű tűzoltói beavatkozással többmilliárdos készletet sikerült megmenteni a UPS által kiadott helyiségekben - a teljes kárfelmérés és összegzés pedig napokig is eltarthat.

A gyógyszerészeti intézet már most jelezte, soron kívüli engedélyeket is kiad majd a gyártóknak és a forgalmazóknak az esetleges hiánypótláshoz. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója pedig arra kérte a legnagyobb hazai gyógyszer-nagykereskedő cég vezetőjét, hogy a megszokott forgalmi mennyiségnél több készítményt ne adjon át a kiskereskedőknek. A limit utalhat arra, hogy az OGYÉI szeretné megelőzni a gyógyszertári felvásárlási pánikot.

Külföldről jöhet segítség

Az OGYÉI az érintett gyógyszergyártókkal folyamatosan figyelemmel kíséri az ellátást - mondta Pozsgay Csilla főigazgató az M1-en szerda reggel. A raktárkomplexumban több gyártó tárolta készleteit, és az érintett cégek a környező országokban működő partnereikkel felvették a kapcsolatot, hogy ha szükséges, mozdíthatóak legyenek az ottani készletek. Az OGYÉI a gördülékeny ellátás érdekében kiadja a behozatalhoz szükséges engedélyeket.

A károk felmérése tart, folyamatos annak tisztázása is, hogy milyen gyógyszerek, milyen gyártási számon semmisültek meg vagy sérültek, illetve a tűzben nem érintett, de ott tárolt patikaszerek minőségellenőrzése is meg fog történni - mondta a főigazgató.