Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Öt év után további intézkedési kötelezettség nélkül zárult az az eljárás, amelyet az Európai Bizottság a gyógyszertárak tulajdonlása kapcsán indított - olvasható a Magyar Időkben.

A kormány 2010-ben döntött úgy, hogy hogy 2017 elejére fokozatosan gyógyszerészi tulajdonba kell adni a patikákat. Több gyógyszerlánc jogi fórumokon támadta meg a döntést, de nem jártak sikerrel.

Az Európai Bizottság lényegében saját akaratával került szembe - mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

A bizottság a kétezres évek elején a gyógyszertár-alapításra és -tulajdonlásra vonatkozó piacnyitási ajánlásokat fogalmazott meg, és ha egy tagállam nem teljesítette azokat, kötelezettségszegési eljárást indított ellene. Így indult vizsgálat mások mellett Ausztria, Franciaország és Németország ellen, Olaszország ellen 2007-ben pedig még eljárást is kezdeményezett a bizottság az Európai Bíróságnál. A luxemburgi testület azonban 2009-ben hozott ítéletében megerősítette: az egészségügy és ezen belül a gyógyszertári szolgáltatások körében a szabályozás tagállami jogkör - tette hozzá.

Többek között emiatt a kormánydöntés miatt zárt be a Budapest egyik legnépszerűbb patikája a Déli Pályaudvar mellett.