A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma húszféle húsvéti csokoládé figurán végzett vizsgálatokat. A szakemberek azt ellenőrizték, hogy a "csokoládé", illetve "tejcsokoládé" elnevezésű termékek gyártásához valóban csak kakaóvajat használtak-e fel, illetve a "kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz" jelöléssel ellátott csokoládé termékek valóban 5 százalék alatti mennyiségben tartalmazzák-e ezen zsírokat. (A húsz termék listája és fényképe itt érhető el.)

A mintavételezett termékek közül 7-féle csokoládé jelölésén szerepelt a "kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz" jelölés, míg 13-féle olyan "csokoládé" illetve "tejcsokoládé" terméket is vizsgáltak, melyek a "kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz" jelölést nem tartalmazták.

A vizsgálat csupán egy olyan terméket talált, ami csak a felirat szerint volt tejcsokoládé. A "NICOLE CHOCO® Tejcsokoládé nyúl figura" nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek, ugyanis - bár a címkén a "Kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz" jelölés feltüntetésre került - a kakaóvajon kívüli növényi zsírok mért mennyisége 21 százalék volt a Magyar Élelmiszerkönyvben engedélyezett 5 százalék helyett. A terméken feltüntetett "tejcsokoládé" megnevezés tehát megtévesztő a fogyasztók számára, hiszen ez esetben csak egyéb megnevezéssel lenne forgalmazható az édesség (például: kakaós figura).

Mi az, hogy csokoládé?

A Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó szabályai szerint a csokoládék (vagyis étcsokoládék) kakaótermékekből és cukrokból készülő termékek, míg a tejcsokoládék gyártásához ezeken túlmenően tejet és tejterméket használhatnak fel a gyártók. A csokoládé, illetve tejcsokoládé termékek tehát a kakaóvajon kívül nem tartalmazhatnak más egyéb növényi zsírt, csupán -néhány - az Élelmiszerkönyvben engedélyezett kivételt (például: pálmaolaj, mangó magzsír). Fontos szabály továbbá, hogy ezen zsírok mennyisége is legfeljebb 5 százalék lehet. Abban az esetben viszont, ha a termék a kakaóvajon kívül más egyéb növényi zsírokat is tartalmaz, a "csokoládé", illetve "tejcsokoládé" megnevezések mellett, kötelező feltüntetni a "kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz" jelölést - méghozzá jól látható helyen - ott, ahol az összetevők listája is van.