A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma húszféle húsvéti csokoládé figurán végzett vizsgálatokat. A szakemberek azt ellenőrizték, hogy a "csokoládé", illetve "tejcsokoládé" elnevezésű termékek gyártásához valóban csak kakaóvajat használtak-e fel, illetve a "kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz" jelöléssel ellátott csokoládé termékek valóban 5 százalék alatti mennyiségben tartalmazzák-e ezen zsírokat. (A húsz termék listája és fényképe itt érhető el.)
A mintavételezett termékek közül 7-féle csokoládé jelölésén szerepelt a "kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz" jelölés, míg 13-féle olyan "csokoládé" illetve "tejcsokoládé" terméket is vizsgáltak, melyek a "kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz" jelölést nem tartalmazták.
A vizsgálat csupán egy olyan terméket talált, ami csak a felirat szerint volt tejcsokoládé. A "NICOLE CHOCO® Tejcsokoládé nyúl figura" nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek, ugyanis - bár a címkén a "Kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz" jelölés feltüntetésre került - a kakaóvajon kívüli növényi zsírok mért mennyisége 21 százalék volt a Magyar Élelmiszerkönyvben engedélyezett 5 százalék helyett. A terméken feltüntetett "tejcsokoládé" megnevezés tehát megtévesztő a fogyasztók számára, hiszen ez esetben csak egyéb megnevezéssel lenne forgalmazható az édesség (például: kakaós figura).