Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Életre keltenék a romövezetnek számító egykori Nitrokémia Zrt. területét - de nem is akárhogyan, ugyanis hadianyaggyárat terveznek oda. Az ötvenezer tonnás kapacitású hadianyagüzemet a Mil-Exim Kft. 2,4 milliárd forintos beruházással hozná tető alá.

A tervezet máris  felbolygatta a helyi közösséget: népszavazást akarnak a veszélyes üzemről. Speciális haditechnikai intermodális logisztikai és felújító központ kiépítése Balatonfűzfőn - ez az új  projekt elnevezése, amelyet a lepusztult gyártelep helyére terveznek.

Az egykoron a hazai vegyipar óriásának számító - és Nike márkanéven lőszert is gyártó - ipartelepen "egy hadiipari tevékenységre alkalmas intermodális logisztikai központ kiépítése valósul meg, ahol minimum évi 50 ezer tonna hadianyag hasznosítható és lőszer gyártható, az elérhető legmodernebb technológia alkalmazásával".

Eszerint nem kérdéses, hogy újra akarják indítani a 2011-ben bezárt lőszergyárat. (Az üzem a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb kiadvány egyik rendszeres résztvevője, Nagy György tulajdonában volt.)

Sok lenne a teendő a beruházással

A beruházásról egyelőre kevés információ szivárgott ki. A Mil-Exim egyik tulajdonosát e-mailben kerestük meg, de válasz eddig nem érkezett. A helyi híradások szerint egy tízezer négyzetméteres fedett gyártó és raktározási célú kapacitást kívánnak kialakítani, valamint speciális, haditechnikai eszközök gyártására és átalakítására szolgáló gépsorokat szereznek be.

A kezdetben félszáz főt alkalmazó üzemhez a meglehetősen lepusztult közműveket és utakat korszerűsítenék. A beruházásról elsőként hírt adó balatontipp.hu szerint a gyártási folyamathoz, a "felújítandó és újrahasznosítható eszközök biztonságos kezeléséhez know-how-t vásárolnak a 100 százalékos állami tulajdonában lévő Izraeli Hadiipari Vállalattól (Israel Military Industries Ltd.). Ugyancsak a beruházás elemeként őrző-védő elektronikai rendszert alakítanak ki.

Nem hagyják szó nélkül

A helyi lakosok nem fogadták örömmel a hírt: máris népszavazási kezdeményezést jelentettek be, hogy meggátolják a hadiüzem beindulását. A veszprémi veol.hu tudósítása szerint Keil Norbert helyi lakos már el is kezdte ennek előkészítését - ám erről a helység polgármestere, Marton Béla még nem szerzett tudomást hivatalosan.