Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán publikált határozatában visszavonta a Colombus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési alapkezelésre vonatkozó tevékenységi engedélyét. A 2014-ben alapított zrt. honlapján elérhető dokumentum szerint a társaság tulajdonosa 2016. december végén Hujber Ottó és Hujber Ottóné volt. (Hujber neve az aranyhamisítási ügyben is feltűnt fel, az ő két cége is pórul járt.)

A Colombus Global Alapkezelő - a hazai alapkezelési gyakorlattól jelentősen eltérő - tevékenysége kizárólag harmadik országbeli (British Virgin Islands) nem saját kibocsátású alapokkal kapcsolatos befektetési alapkezelési tevékenységre terjedt ki - írja a jegybank közleményében. Ezen túlmenően az alapkezelő sem hazai, sem az Európai Unió (EU) más tagállamban, sem pedig harmadik országban bejegyzett saját kibocsátású alap kapcsán nem végzett befektetési alapkezelési tevékenységet.

A jegybank 2016. augusztus 24-től korlátozott terjedelmű átfogó vizsgálatot folytatott a Colombus Global Alapkezelőnél, amely elsősorban arra irányult, hogy az alapkezelő tevékenysége során teljesíti-e a kollektív befektetési formákról és kezelőikről szóló törvényben (Kbftv.) előírt rendelkezéseket, különösen az MNB felügyeleti feladatainak ellátása szempontjából kiemelt jelentőségű ellenőrizhetőség követelményét.

A vizsgálat megállapította, hogy a Colombus Global Alapkezelő az általa kezelt részalapok kapcsán a nettó eszközérték-számítás (és eszközértékelés), továbbá az ehhez kapcsolódó befektetési döntéshozatal, illetve kockázatkezelési és likviditáskezelési tevékenység vonatkozásában sem tudott hitelt érdemlő - s azok jogszabályszerű végzésének ellenőrzését az MNB számára lehetővé tevő - adatokat szolgáltatni az MNB részére, ezért az alapkezelő nem felelt meg a Kbftv. által rögzített ellenőrizhetőség követelményének.

A Colombus Global Alapkezelő emellett nem rendelkezett megbízható, jogszabályszerű elektronikus portfólió-nyilvántartási rendszerrel sem, amely az erre vonatkozó konkrét jogszabályhely sérelmén túl ugyancsak hozzájárult az alapkezelő által végzett alapkezelési tevékenység ellenőrizhetetlenségéhez.

A vonatkozó magyar jogszabályi előírások szerint a tevékenységi engedély visszavonását követően az alapkezelő által kezelt alapok megszűnési eljárását is meg kell indítani. Tekintettel azonban arra, hogy a Colombus Global Alapkezelő által kezelt részalapok harmadik országbeli (British Virgin Islands), nem saját kibocsátású alapok, azok további sorsa vonatkozásában a British Virgin Islands-en hatályos jogszabályi rendelkezések bírnak relevanciával.

A Colombus Global Alapkezelő a tőkepiac egészéhez mérten viszonylag csekély súllyal rendelkezett, figyelemmel arra, hogy az általa kezelt részalapokba tartozó eszközök értéke mintegy 6,6 milliárd forint volt - írta közleményében a Magyar Nemzeti Bank.