A végéhez közeledik a magyarországi a Banif Plus Bank Zrt. beolvadása a Cofidis Magyarországi Fióktelepébe - tudta meg a Napi.hu. A bank egyedüli részvényese és a Cofidis SA 2016. június 29-én határozták el a határokon átnyúló beolvadást, 2016. december 31-i hatállyal - derül ki a Cégközlönyből.

A Cofidis anyacége, a francia Cofidis Participations-csoport 2015. júniusban 410 millió euróért felvásárolta a Banif portugál anyavállalatát, a Banco Banif Mais SA-t. A gépjárművek értékesítését finanszírozó, budapesti székhellyel, valamint öt vidéki fiókkal rendelkező Banif Plus Bank eltűnése nem szabja át a magyarországi bankpiacot, mivel piaci részesedése igen kicsi volt, lévén a mérlegfőösszege 2014-es 11,3 milliárd forint után 2015 végén 13,4 milliárd forint volt. A bank létszám a tavalyi mérleg szerint átlagosan 66 fő volt. A pénzintézet adózás utáni eredménye a 2014-es mínusz 835 millió forint után tavaly plusz 176 millió forint volt  - derül ki a Céginfo.hu adataiból.

A beolvadás kapcsán adott interjút lapunknak Holló Bence, a Cofidis Magyarországi Fióktelepének ügyvezetője.

- Miért tartott el a folyamat ilyen sokáig?

- A tervezetthez képest nem húzódott el a folyamat, hiszen egy kifejezetten komplex feladatról van szó, mivel az összes érintett ország jegybankjának engedélyére szükség van, ahol a Banif és a Cofidis-csoport egyesülni akar.

- Hogy áll a szükséges magyarországi engedélyek (MNB és Gazdasági Versenyhivatal) megszerzése?

- Folyamatos tárgyalásokban vagyunk a felügyeleti szervekkel, mivel az egyeztetések jelenleg is zajlanak, részleteket nem árulhatok el.

A Banif Plus legutóbb januárban került be hírekben, miután az MNB 49 millió forint bírságot szabott ki a a fogyasztási hitelezéssel foglakozó bankra, egyebek közt a belső működési folyamatainak gyenge belső szabályozottsága, a hitelkockázatok elégtelen azonosítása, mérése és kezelése, illetve jelentős számú kisebb jogsértés miatt.

A vizsgálat nyomán a jegybank kötelezte a bankot, hogy erősítse meg a vállalatirányítási és kockázatkezelési, valamint a belső tőkemegfelelés értékelési folyamataira vonatkozó szabályozásait. Azt is előírta, hogy a Banif Plus a jogszabály által előírt gyakorisággal és módon minősítse ügyleteit. Emellett kötelezte a hitelintézetet a korábbi felügyeleti határozatok maradéktalan teljesítésére is.

- Sikerült-e a Banif Bank működésének stabilizálása és megszüntették-e az MNB által feltárt hiányosságokat?

- A hiányosságok megszüntetésén az MNB által meghatározott ütemterv szerint haladunk, várhatóan év végére zárul le a folyamat. A Banif helyzete stabil, a működés és szolgáltatás minőségén már eddig is sokat javítottunk, jövőbeli terveink között szerepel új képviseleti irodák nyitása is.

- Az év végi egyesülés után a bank milyen területekre fókuszál a magyar piacon?

- A fúzió tervezett formája a Banif Plus Bank Cofidis anyavállalatába történő beolvasztása, a magyarországi tevékenység fióktelepi formában folytatódik. A Cofidis Magyarországi Fióktelepe a fogyasztási hitelezés szinte minden területén jelen lesz a fúziót követően, tevékenységét minden szegmensben tovább kívánja erősíteni Magyarországon.

A Banif Plus Bank Zrt. integrálásával egy olyan egyedülálló hitelezési specialista profilt szeretnénk létrehozni a magyar piacon, amely a hagyományos fogyasztási hitelezési termékeken túl jelentős autóhiteles potenciállal és portfólióval rendelkezik. Stratégiai célunk, hogy azon piacokon (áruhitelezés, autóhitelezés, személyi kölcsön), ahol jelen vagyunk, ott a piacvezetőt vagy a piac egyik meghatározó, domináns szereplője legyünk.

- Inkább online bankban vagy bankfiókban gondolkodnak?

- Bankfiókok nem lesznek, hiszen a Cofidis fióktelepi formában működik Magyarországon. Innovatív megoldásokkal az online hiteligénylést szeretnénk előtérbe helyezni, minden fogyasztási hitelezési szegmensben. Tapasztalataink szerint erre egyre inkább nem csak a fiatal réteg nyitott.

- Bár a személyi hitelezés egyelőre nem pörög újra - a válság előtti szinthez hasonló szinten - Magyarországon, a lakosság növekvő reáljövedelme és fogyasztási kedve várhatóan előbb-utóbb segít majd - csakhogy a kereskedelmi bankok is komolyan céloznak erre a szegmensre. Miben bízik az megújuló Cofidis?

- Stabil anyagi háttérrel rendelkező finanszírozó lévén, minden célra és széles rétegek finanszírozási igényét ki tudjuk szolgálni, innovatív megoldásainkkal és magas szolgáltatási minőséggel. Előnyünk, hogy fiókhálózat nélkül, a távolból, egyszerűen és gyorsan kedvező fogyasztási hiteleket tudunk nyújtani, nem támasztunk extra feltételeket (magas minimális jövedelem, bankszámlanyitás adott helyen) a kedvező kondíciók eléréséhez.