Kedvező jövedelem-hazahozatali lehetőség nyílt meg idén a pénzüket külföldi bankszámlán tartók számára, de ezzel csak 2017. június 30-ig élhetnek az érintettek, akiknek így már csak néhány napjuk maradt a tranzakció lezárására. Eddig a határidőig kell kifejezetten erre a célra szolgáló számlát nyitni, és erre eddig az időpontig meg is kell érkeznie a pénznek.

Az Erste Bank eddigi tapasztalatai alátámasztják a korábbi várakozást, amely szerint a vonzó adóamnesztia-lehetőség hatására összpiaci szinten tízmilliárdok érkezhetnek haza. A repatriálásnak vélhetően lökést adott az is, hogy a jövedelmüket eddig külföldre vivőknek egyre több bürokratikus akadályra kell felkészülniük, ráadásul hamarosan a NAV hozzáfér majd a magyar adózók külföldi számlaadataihoz a legtöbb nagy pénzügyi központ esetében, miután nemrég 65 országgal együtt Magyarország is csatlakozott az OECD adóegyezményéhez - értékelt Kállay Andás, az Erste Bank Hungary Private Banking üzletágának igazgatója.

Az Erste-csoport bécsi központjában is egyre inkább érződik, hogy a népszerű offshore-paradicsomokból egyre több pénz áramlik ide. A kontinens egyik nagy pénzügyi központjának számító osztrák főváros a magyar befektetők számára azért is vonzó, mert nagyon közel van Magyarországhoz, árazásában pedig kedvező.

Az adóamnesztia-jogszabály alapján a 2016. június 30-ig megszerzett jövedelmeket 10 százalék szja, valamint önellenőrzési pótlék fejében legalizálhatják a magánszemélyek június végéig. A jogszabály kínálta másik lehetőség a külföldi cégrészesedések kedvezményes megszerzése, de ez Erste Bank Private Banking üzletágának tapasztalatai alapján ez iránt kisebb az érdeklődés, mint a vagyon repatriálására. Ez azzal is magyarázható, hogy komplexebb folyamatról van szó az ügyfelek és a bankok oldalán egyaránt, amire viszonylag rövid volt a felkészülési idő. Ugyanakkor az is látható, hogy bár darabszámban kevés részesedés-megszerzési igény érkezik, ám azok jellemzően nagyobb méretű üzletrészekre vonatkoznak.