Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közlemény szerint az eredményjavulás a banknál történt szervezeti átlakulásnak köszönhető. "Már az első féléves számokban is megjelentek az MKB Bank tavaly megkezdett reorganizációjának pozitív hatásai. A pénzintézet több mint 10 százalékkal faragta le banküzemi költségeit" - áll a közleményben.

A nemzetközi számviteli standardok (IFRS) szerint 4,1 százalékkal, 1865 milliárd forintra csökkent 2015 első félévében az MKB Bank konszolidált mérlegfőösszege.

A konszolidált banküzemi költségek 2014 első feléhez képest 12 százalékkal, 20 milliárd forint közelébe mérséklődtek, amit a közlemény annak tulajdonít, hogy erre az időszakra esett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által az elmúlt év végén elindított újjászervezés legintenzívebb fázisa, a szervezeti átalakítás, a döntési szintek ésszerűsítése, a szigorú költségcsökkentési program.

Az MKB bankcsoport - a banki különadó hatását is magában foglaló - üzemi eredménye plusz 3,7 milliárd forint lett az első félévben. Az értékvesztés és céltartalék-képzés nettó összege az év első hat hónapjában 8,1 milliárd forintot ért el.

A mérleg szerint az ügyfélhitelek állománya a 2014 végi 1144 milliárd forintról 1037 milliárd forintra csökkent, míg az ügyfélbetétek összege 1294 milliárd forintról 1213 milliárdra mérséklődött.

A bank saját tőkéje 181 milliárd forintot tett ki 2015 június 30-án, míg 2014 végén 189 milliárd forint volt.

A közlemény szerint az MKB Banknak - a többi magyarországi hitelintézethez hasonlóan - komoly kihívást jelentett a lakossági devizahitelekkel kapcsolatos elszámolás és forintosítás. Ezzel együtt tőkehelyzete továbbra is stabil: a 14,68 százalékos tőkemegfelelési mutató valamivel magasabb, mint az előző év végén volt.

Az MKB kiemelte, hogy a fokozatosan javuló gazdasági környezet mellett a bank folytatódó újjászervezése serkentheti 2015 második félévében az MKB üzleti aktivitását. A devizaalapú gépjármű- és fogyasztási hitelek forintosítása miatt várható veszteség negatív eredményhatása mérsékelt. Jelenleg is zajlik a pénzintézet problémás portfóliójának értékesítése, illetve leválasztása. "A folyamat továbbra is az MNB irányításával zajlik, amely 2015. július 23-án visszavonta a tavaly decemberben kirendelt négy szanálási biztos mandátumát. Ezzel az igazgatóság visszavette a jogköreit és a bank folytatja középtávú stratégiájának megvalósítását" - áll a közleményben.