Simicska Lajos cégét gyakorlatilag évekre partvonalon kívülre tette a KD, mert elutasította a Közgép jogorvoslati kérelmét. A cég azt kifogásolta, hogy hamis adat közlése miatt kizárták a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő fejlesztésére kiírt tenderből - írta a portál.

A közbeszerzési törvény 56. paragrafusa szerint "az eljárásban nem lehet ajánlattevő, részvételre jelentkező, alvállalkozó, és nem vehet részt az alkalmasság igazolásában olyan gazdasági szereplő", aki "korábbi - három évnél nem régebben lezárult - közbeszerzési eljárásban hamis adatot szolgáltatott és ezért az eljárásból kizárták, vagy a hamis adat szolgáltatását jogerősen megállapították". Így jelen állás szerint a Közgépet három évig minden közbeszerzésből ki kell zárni.

Bár a cég bíróságra viszik az ügyet, ennek nincsen halasztó hatálya, így amíg a bíróság nem határoz máshogy, addig a Közgép nem rúghat labdába.

A Közgép a bíróság előtt védi meg igazát - írta közleményében a cég, amely szerint már a jogorvoslati kérelmében és a KD tárgyalásán is bebizonyította, hogy a törvényeknek megfelelően, jóhiszeműen és az elvárható gondossággal járt el az ajánlatának benyújtásakor.

Úgy látják, hogy a KD határozata önmagában is ellentmondásos, mert bár több ponton is megállapította, hogy a közbeszerzési eljárás során nem jogszerűen jártak el a Közgéppel szemben, mégis helyben hagyta az ajánlatkérő jogsértő döntését.