Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén lett 25 éves a HVCA, ez pedig több változást is hozott a szervezet életében - közölte Zsembery Levente, a HVCA elnöke. Mint mondta, az idei év legfőbb eseménye az volt, hogy májusban lezárult a Jeremie-program, a cél pedig az, hogy mostantól nagyobb hangsúly kerüljön a tagok és a felkarolt cégek támogatására.

Megállítani a pazarlást

Az ipari vállalatokat kiszolgáló automatákkal a foglalkozó IVM Zrt. a válság közepén találkozott először a kockázati tőke kifejezéssel - mondta Várnagy Emese, IVM Zrt.-tők, aki elmondta, hogy cégük azt a piaci rést kívánja betölteni, hogy a védő-, munkaeszközök gazdaságos elosztására nincs megfelelő rendszer és eljárás, az eszközök tárolása nagy raktárkészleteket, időigényes adminisztrációt igényel és nagy veszteségekkel jár.

A termék lényege tehát, hogy automatán keresztül adnak ki a dolgozóknak a nekik szükséges eszközöket, például kesztyűket, ezzel pedig 20-50 százalékkal lehet csökkenteni ezen termékek fogyasztását. "Egyfajta kihelyezett raktárról van szó, ami automatikusan jelent és rendeli a szükséges termékeket" - mondta Várnagy.

A piacra 2011-ben léptek, mára már 20 európai országban szállítják a termékeiket. Idén a cég már elérte az egymilliárd forintos forgalmat, jövőre pedig már kilépnének az EU-ból az Egyesült Arab Emirátusok felé.

Minden fillérért megdolgozni

A következő bemutatkozó cég a Pannon Tyre Recycling Zrt. volt, melynek képviseletében Nagy Péter elmondta, hogy ők a gumihulladék felhasználásával foglalkoznak. Mint mondta, évente 16 millió tonnányi gumiabroncs hulladék keletkezik, melynek nagy részét jelenleg elégetik, vagy lerakatokba, tengerfenékre helyezik el, így is károsítva a környezetet.

Kiút lehet-e a tőzsde?

Az utóbbi időszakban egyre több kormányzati próbálkozás van arra vonatkozóan, hogy tőzsdére vigyék a kisebb magyar cégeket is. Az MNB-nek külön programja van erre, de lehet hallani egy olyan állami alap létrejöttéről is, amely a tőzsdére készülő cégekbe fektetne be, ezzel is segítve a bevezetésüket.Mégis, körkérdésünkre, hogy melyik cég készül a tőzsdére, szinte senki sem adott pozitív választ. Ennek több oka is volt: egyesek még méretben közel sincsenek azon a szinten, hogy ezen gondolkozzanak, míg mások a tőzsdei megjelenés helyett inkább szakmai, vagy pénzügyi befektetőben gondolkodnak.A tőzsdei bevezetéshez nemcsak az árbevételt kell nézni, hanem azt is, hogy az adott cég mennyire viseli el az átláthatóságot - kommentált Zsembery, aki szerint ugyanakkor jó irányba haladunk, mert van érdeklődés a hazai részvények iránt és egyre több a privát befektető is. Ugyanakkor azt elismerte, hogy a Jeremie-programból indult cégek számára nem biztos, hogy a tőzsdei megjelenés lesz a legjárhatóbb út. Ennek oka, hogy túl innovatívak és túl kicsik, így egyrészt nem érik el a tőzsdei befektetők ingerküszöbét, másrészt az, ha el is érik azt, félő, hogy nem fogják megérteni, pontosan mivel is foglalkozik az adott cég. Ez számokra túl sok energiát venne el, miközben a kockázat nagyobb, mint egy átlagos tőzsdei befektetésnél - magyarázta a HVCA elnöke.

Nagy szerint jelenleg a piacon megtalálható technológia a legtöbbször megbízhatatlan, műszaki problémák vannak, egyenetlen a minőség. Szerinte éppen ezért, a mostani technológiával nem lehet a problémát orvosolni. A céljuk, hogy a hulladékból a vegyipari gyártó cégek számára közvetlenül felhasználható terméket hozzanak létre. A kockázati tőkét pedig azért vonták be a cégbe, hogy a meglévőnél egy nagyobb kapacitású üzemet tudjanak létrehozni. Ez nem volt könnyű folyamat, minden fillérért meg kellett dolgozni - mondta Nagy, aki szerint a jövőben továbbfejlesztenék a már meglévő terméket, és a drága, vegyipari anyagok irányába mozdulnának el.

Egy év alatt százmilliós bevétel

A munkahelyi monitorozó megoldással foglalkozó Gremon Systems Zrt. 2013-ban alakult - közölte Lóczi János. Elmondta, jelenleg három termékük van a kertészeti piacon: az egyik egy felhő alapú szolgáltatás, amely a növényházakban dolgozók tevékenységét követi nyomon, a másodikat irodai és gyártó környezetben lehet alkalmazni, hogy kiszúrja, hol vannak azok a gyenge pontok, amiket érdemes fejleszteni. A harmadik termékük egy informatikai megoldás, a növényeket monitorozza, például azt, hogy az adott virág hogyan reagál a környezeti változásokra.

Komoly kritikák

Az elmúlt időszakban több lap is írt arról, hogy nem minden ment simán a mintegy 130 milliárd forintnyi főként uniós forrást kezelő Jeremie-alapoknál. A Forbes például arról írt, hogy a miniszterelnök tanácsadójához és a kormányhoz kötődő emberek állnak azoknak a cégeknek a hátterében, amelyek zsebre rakták a hazai innovatív startup cégeknek szánt uniós pályázati pénzeket.A Figyelő is készített egy nagyobb gyűjtést, melyben kiszámolták, hogy a támogatások intenzitása miatt a Jeremie-program során létrejött munkahelyek mindegyike 81 millió forintba került az adófizetőknek. Rossz hír, hogy a cégek növekedése elmarad a várttól, mindössze 10 százalék és a mezőny, üzemi soron tavaly 7,8 milliárdos veszteséget hozott össze.

Lóczi szerint a termékük a világon egyedülálló megoldásokat tartalmaz, mivel valós időben küldi a jeleket, például, hogy az adott fényintenzitás mellett a növényre öntött vízmennyiség, szükséges volt, vagy energiarabló folyamatokat indított el. A piaci bevezetés csak idén volt, ám év végére már 100 milliós árbevételt akar elérni a Gremon Systems. A nehézség, hogy Magyarország nincs rajta a kertészeti térképen - ismerte el Lóczi, aki szerint a siker érdekében ezt a gátat át kell törni, jelenleg is ezzel küzdenek.

A beszélgető autóké a jövő?

A Commsignia Kft. célja, hogy biztonságosabbá, hatékonyabbá tegye a közlekedést - mondta Virág László. A rendszerük segítségével az autók valós idejű információkat közölnek egymással, így például azt is tudja a sofőr, ha 3 kocsival előtte valaki beletaposott a fékbe. Persze a technológia nem csak ilyen helyzetben használható: segítségével a mentőautó sofőrje például átállíthatja a közlekedési lámpákat, hogy mindig zöldhullámban haladhasson.

De segíthet a Commsignia megoldása a fuvarozó vállalatoknak is, hiszen segítségével egy több kamionból álló konvoj meg tudja oldani, hogy balesetmentesen tudjon közlekedni. A technológiával ugyanis össze lehet szinkronizálni a gáz és a fék használatát, így félig önvezető módon tudnak haladni - mondta Virág, aki szerint így akár az üzemanyagköltségek 20-30 százalékát is meg tudják spórolni. A hosszú távú cél, hogy idővel az okosváros projektekbe is bevonódjanak, illetve a gyalogosokat is elérjék. Ez utóbbira példaként elmondta, hogy például a látáskorlátozott embereknek tudna jelezni az okosórája, ha az azt észleli, hogy egy autó nem fog megállni a kereszteződésben.

Amikor egy csepp vér is elég

A világon évente 70 ezer új, orvosokat segítő műszert vásárolnak, a Norma Diagnosztika Zrt. célja pedig az, hogy ebből évi 4-5 százaléknyi részesedést szerezzen - jelentette ki Ladoméry Tamás. A kezdetekről elmesélte, hogy az 2012-re tehető, amikor pár, a területen évtizedes tapasztalattal bíró barát összeállt és megalapította a céget.

A Norma Diagnosztika egyik különlegessége Ladoméry szerint az, hogy az eddigi módszereknél jóval kisebb mennyiségű vér kell a szükséges adatok kinyeréséhez. "Nem kell már megtölteni egy fiolát, elég egyetlen csepp is" - tette hozzá, aki szerint ezzel olyan piacra tudnak betörni, ami eddig nem volt lefedve. Ilyen lehet például az újszülöttek, vagy a kisállatok kezelése.

Jelen állás szerint egy A4-es papírlap méretű kijelzőn lehet követni a különböző vizsgálatok eredményeit. A készülők mintegy 500 vizsgálat elvégzésére alkalmas, de ezen kívül méretéből fakadóan a vetélytársainál kevés anyagból készül, így nemcsak a szállítása, de az áramfogyasztása is kedvezőbb - magyarázta Ladoméry, aki szerint ezen tulajdonságokra támaszkodva szeretnék elérni az évi 3 ezer készülék értékesítését, amivel meglehetne a 4-5 százalékos világpiaci részesedés.

Új módi a gyógyításban

A gyógyszerkísérletek során a kutatók állandóan keresik az új lehetőségeket, hogy ne állatkísérleteket kelljen végezni, de a humánokhoz hasonló eredményeket lehessen kapni. A Humeltis Kft. pedig reményei szerint megoldást tud nyújtani erre - jelentette ki Erdős Attila. Mint mondta, az áttörést a háromdimenziós szövetek jelentik, melynek keretében ők létrehoztak egy "kicsi és primitív" tüdőmodellt, ami viszont képes arra, hogy pontosan visszaadja a tüdőben lezajló folyamatokat.

A találmányuk például a daganatos betegségek gyógyításában lehet hasznos: ilyenkor ugyanis sokfajta kezelés is megoldhatja a problémát, de eleinte nem tudni, hogy melyik lehet a sikeres. Viszont ha a cég kap egy mintát a daganatból, akkor azt úgymond lombik alatt újra tudják.

A találmányuk például a daganatos betegségek gyógyításában lehet hasznos: ilyenkor ugyanis sokfajta kezelés is megoldhatja a problémát, de eleinte nem tudni, hogy melyik lehet a sikeres. Viszont ha a cég kap egy mintát a daganatból, akkor azt úgymond lombik alatt újra tudják építeni, akár sokszoros számban is, így pedig korlátlan számú kombinációt lehet lefolytatni, hogy melyik kezelés lehet a leghatékonyabb. Erdős szerint az eredményeik több mint biztatóak, amennyiben pedig minden stimmel, úgy jöhet a szabadalom.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!