A Magyar Nemzet értesülése szerint milliárdos bírságot szabott ki a napokban a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a MÁV-ra, a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasútra (GYSEV) és a MÁV Cargo - jelenleg osztrák állami kézben lévő - utódcégére.

A hatóság szerint a társaságok kartelleztek és visszaéltek erőfölényükkel, amikor közösen állapították meg díjszabásukat - írja a lap keddi számában.

A lap úgy tudja, összesen 1,25 milliárd forint büntetést szabott ki a GVH: a MÁV 100 millió, a GYSEV 300 millió, a Rail Cargo Hungaria 850 millió forint büntetést kapott. A versenyhivatal későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

Iparági források szerint a bírságokat a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül kell a versenyhivatal számlájára befizetni. Az érintett cégek a törvény alapján kezdeményezhetik a határozat bírósági felülvizsgálatát - ismerteti a Magyar Nemzet.

GYSEV: a cég nem sértett versenyjogot, felülvizsgálatot kér

A GYSEV Zrt. álláspontja szerint a társaság nem sértette meg a versenyjogot, ezért a versenyhivatal döntésének hatósági felülvizsgálatát kérik - közölte a Magyar Nemzet keddi számában megjelentekre reagálva az MTI érdeklődésére a cég szóvivője.

Rázó László írásos válaszában hozzátette: a Gazdasági Versenyhivatal által vizsgált időszakban - és természetesen azt követően is - a társaság vasúti árufuvarozási piaci gyakorlata az irányadó európai uniós és hatályos magyar jogszabályoknak teljes mértékben megfelelt. "Sok évtizedes múltra visszatekintő piaci szereplőként mindig nagy hangsúlyt helyeztünk az ügyfeleink érdekét maximálisan figyelembe vevő, korrekt, semleges és jogkövető piaci magatartásra és együttműködésre" - fogalmazott a szóvivő.

A Magyar Nemzet kedden azt írta: a GVH a napokban milliárdos bírságot szabott ki a MÁV-ra, a GYSEV-re és a MÁV Cargo - jelenleg osztrák állami kézben lévő - utódcégére, mert álláspontja szerint a cégek kartelleztek és visszaéltek erőfölényükkel, amikor közösen állapították meg díjszabásukat.