Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Végelszámolás alá került a Retz bútoráruházakat üzemeltető, biatorbágyi székhelyű Retz Trend Kft. Az eljárás október 28-án indult el, a hitelezőknek 40 napjuk van arra, hogy bejelentsék a céggel szembeni követeléseiket a végelszámoló Pannon Vagyonkezelő Felszámoló Tanácsadói Kft.-nél. Információink szerint sok a tisztázatlan követelés és vitás ügy a Retz Trend és partnerei között. A tevékenységet záró mérlege még nem készült el, így a végelszámoló még nem tudja, hogy mekkora a cég tartozása és arra elegendő lesz-e a vagyona, amit nagyrészt a raktárkészlet tesz ki.

A Retz Trend nem működött hosszú ideig, 2010 márciusában hozták létre, és idén októberben már elhatározták a megszüntetését. Nettó árbevétele 2010-ben 2,57 milliárd forint volt, a kötelezettségállománya 1,4 milliárdra rúgott. Tulajdonosa a feltehetően offshore státuszú, az Egyesült Államok Delaware államában, Doverben bejegyzett EWB-East Work and Business LLC - derül ki az Opten cégtárának adataiból.

A bútoráruházakat korábban üzemeltető Poltrend Kft. 2010. novembere, a tulajdonosokhoz köthető Retz Bútor Kft. pedig 2011. februárja óta áll felszámolás alatt.

Új cég lépett színre

A Retz bútorok kereskedelmét és honlapjának üzemeltetését azonban már nem a Retz Trend végzi, hanem egy október elején bejegyzett társaság, a Retz Holding Kft., amely a múlt hónapban 13 további céget is alapított az áruházak működtetésére. A Retz Holding fő tevékenysége az irodabútor és egyéb háztartási cikkek nagykereskedelme, a jegyzett tőkéje 20 millió forint - derül ki az Opten adataiból. Tulajdonosa a Superimmo Ingatlanforgalmazó és -hasznosító Kft., amely egy Liechtensteinben, Vaduzban bejegyzett cég, a Telstar Holding Aktiengesellschaft érdekeltsége.

A holding 13 cégét egymillió forint jegyzett tőkével hozták létre, fő tevékenységük a bútorok, világítási eszközök és egyéb háztartási cikkek kiskereskedelme.

A cégbírósági adatok szerint nincs kapcsolat a Retz Trend és a Retz Holding tulajdonosa között.

A Retz Holding szolgálja ki az áruházakat

A Retz Holding a Retz bútoráruházakban folyamatban lévő valamennyi vevői megrendelés teljesítését átvállalta, és azokat folyamatosan teljesíti - tájékoztatta lapunkat Szabó Krisztián ügyvezető. A jövőben a Retz Holding látja el az áruházak központi beszerzését, teljes körű logisztikáját, reklám és marketing tevékenységét, míg az egyes áruházak a továbbiakban önálló jogi személyként tevékenykednek. Ez a működési modell mindenben megfelel az európai, illetve a magyar kereskedelmi áruházláncok működési elvének - közölte írásban az ügyvezető, aki az elhúzódó gazdasági válság negatív hatásaival indokolta a változtatások szükségességét.

Akciósan kiárusítják a készleteket

A Retz november végéig 70 százalékos akcióban kiárusítja raktár- és árukészleteit, valamint egyes vidéki áruházaiban 50, illetve 50+10 százalékos kedvezményt ad - olvasható a kereskedelmi hálózat honlapján. Információink szerint több elégedetlen vásárlója is van a cégnek, akik már 2-3 hónapja várnak az előleg-befizetéssel megrendeltek bútoraikra.

Eladó a Poltrend csepeli telephelye

A Retz a kilencvenes évek végén lépett piacra. A nagykereskedő Poltrendet 1999-ban jegyezték be, tulajdonosa a bútoráruház-hálózatot kiépítő Török Zsolt volt. A Poltrend 2008-at még nettó 8 milliárd forintos nettó árbevétellel zárta, 2009-et pedig 5,1 milliárddal, a kötelezettségállománya ekkor meghaladta az 1,5 milliárd forintot. Török Zsolt 2010 februárjában kiszállt a Poltrendből, és egy hongkongi lakhelyű személy lett bejegyezve tulajdonosként, majd novemberben elkezdődött a cég felszámolási eljárása.

A felszámoló Cég Felügyelet Kft. a napokban új pályázatot tett közzé a cég csepeli, Orion utcában lévő ingatlanjainak és a Duna Erőmű Kft.-ben lévő 8,3 százalékos üzletrészének értékesítésére, ezek irányára összesen nettó 637 millió forint. A pályázat a Cégközlönyben jelent meg, ajánlatot november 28-ig lehet benyújtani. (A Orion utca 14. szám alatti telephely a volt Duna téesz területe, amely több cégnek is helyet ad, itt található a Retz Holding telephelye is.)

A Retz Bútornak alig volt bevétele

A Retz Bútor Kft.-t 2006-ban hozta létre Török Zsolt és Fonyódi Attila, 2009 végén egy Vaduzban bejegyzett cég, a Multijob Aktiengesellschaft tulajdonába került, majd 2010 októberében egy szerbiai lakhelyű magánszemély többségi érdekeltségébe került. Négy hónappal később elindult a felszámolása - derül ki az Opten cégbírósági adataiból. A társaság 2010-ig nem folytatott főtevékenysége szerinti bútor-nagykereskedelmi tevékenységet és alig volt bevétele. A 2009-beszámolójának kiegészítő mellékletében az áll, hogy a kiskereskedelmi tevékenységet 2010 elején kezdte el, de hogy milyen eredménnyel zárta az évet, nem derül ki, mivel nincs elérhető 2010-es mérlege. A cég székhelyét 2009 decemberében a csepeli Orion utcába tették át.