A nemzeti buszgyártási programról elmondta: három év alatt - hazai járművekkel - érdemben megújul az állami tulajdonban lévő buszállomány. A tervek szerint idén 6, jövőre 12, három év múlva már 18 milliárd forintot költenének magyar gyártmányú járművekre.

Egyelőre 232 magyar gyárban készült buszt szállítottak le és vettek használatba a Volán-társaságok. További 188 darabot - többségében csuklós buszokat - már megrendeltek. Ennek alapján azt mondta, a buszstratégia két évvel ezelőtti meghirdetésekor nem a levegőbe beszéltek.

Az acélipar helyzetét és támogathatóságát is megvizsgálta a kormány. Arra jutottak, hogy állami segítségre van szükség ahhoz, hogy a hazai acélgyártás bővülhessen.

Könnyebb lehet építkezni

A kormány azt tervezi, hogy könnyítenék a nagyobb társasházak bővítésével kapcsolatos hatósági engedélyeztetésen.

Míg az elmúlt években 6-7 ezer magáncélú ingatlan építését engedélyeztették a hatóságoknál, addig tavaly ez a szám 16-17 ezerre emelkedett. A megnövekedett igényre való tekintettel a kormány azt tervezi, hogy egyszerűsíti a 300 négyzetméternél nagyobb társasházak bővítéséről szóló hatósági eljárásokat.

A tervezet szerint a jövőben elég lenne egy bejelentés az építkezés megkezdéséhez - mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kormány reméli, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) kérvényezésének is lendületet adhat a tervezett egyszerűsítés.

Az eddigi rendszert túlbürökratikusnak és lassúnak tartották. Ennek ellenére az elmúlt évben az ország egészében 31 százalékkal több új lakás épült, mint egy évvel korábban, s minden településtípusban élénkülést regisztrált a KSH.